Кардиохирургия

Уникална операция

Три сърдечни проблеми при спешна операция отстраниха кардиохирурзи на Болница Токуда, за да спасят пациент

Бързата намеса и екипната работа на кардиолози, рентгенолози и кардиохирурзи спасиха човешки живот

Операция от изключително висока сложност извършиха кардиохирурзите на Болница Токуда. Благодарение на бързата намеса и екипната работа на кардиолозите, рентгенолозите и кардиохирурзите от болницата беше спасен живота на пациент, застрашен от масивен мозъчен инсулт. За навременното диагностициране на пациента ключова роля има и използването на уникалния за страната скенер, с който може да бъде заснето сърце и коронарните съдове.

Пациентът Г.Г. на 63 г. постъпва за преглед в Болница Токуда с оплакване за изтръпване и почерняване на пръстите на дясната ръка. Д-р Милена Станева от отделението по Съдова хирургия се усъмнява, че причината за оплакванията на пациента е запушване на артерия на ръката, което се потвърждава при извършената ехокардиография. Освен това се установяват две стеснения на коронораните съдове, които са индикация за допълнителен риск от инфаркт.

Пациентът е изпратен за компютър-томографска ангиография, с което да се установи дали има по-сериозен причинител за запушването в основните артерии. 64-детекторният скенер показва свободен тромб в дъгата на аортата, който е потенциална заплаха за масивно запушване на мозъчните съдове и инсулт.

„Състоянието на пациента беше критично, тъй като във всеки един момен части от тромба можеха да се откъснат и да запушат жизнено-важни съдове в мозъка”, казва д-р Димитър Николов - началник на отделението по Кардиохирургията на Болница Токуда.

По спешност мъжът е преведен за операция в Кардиохирургия, където хирургичен екип, ръководен д-р Николов в продължение на 6 часа се бори за живота на пациета. Самата операция е изключително обемна и сложна, тъй като хирурзите е трябвало да отстранят тромба в аортната дъга и да поставят три бай-паса на стеснените коронарни артерии.

Д-р Николов подчертава, че благодарение на създадената тясна връзка между различните отделения в болницата, пациентът е подготвен за спешна операция изключително бързо, което не само предотвратява фаталните последици, но и дава шанс за нормално качество на живот на пациента.

Пациентът е изписан 7 дни след операцията. Той вече се е възстановил и посещава болницата за контролни прегледи.