Хирургия на гърда

Реконструция на бюста след онкологична операция

ПЛАСТИЧНО МОДЕЛИРАНЕ НА БЮСТА

Когато научи от своя лекар, че не може да й бъде запазена гърдата при операцията, жената първоначално е ужасена. Страхува се, мислейки за това как би изглеждала без една гърда.

Това отчаяние е напълно разбираемо, тъй като отстраняването на гърдата означава коренна промяна в отношението към собственото тяло – с негативни последици върху самооценката и самочувствието на жената.

Има решение: днешните реконструктивни възможности на гърдата постигат много добър козметичен ефект.

Дали и кога да бъде реконструиран бюста е въпрос на дискусия между хирурга и пациентката и изборът се съобразява изключително според желанието на жената - дали да се направи незабавна реконструкция, по време на самата операция, или в един по-късен етап, което ще изисква нова операция.

Целта при реконструкцията на бюста е да се попълни отстранената тъкан, така, че оперираната гърда да наподоби отново на здравата. Към нея спадат три съществени метода:

  • Техника чрез поставяне на чужди изкуствени материали (импланти) под кожата на гръдната стена и гръдните мускулите (имплантопластика);
  • Реконструкция със собствена тъкан без използване на чужд материал.
  • Реконструкция с кожно-мускулни ламба от собствена тъкан, в съчетание с имплантат от силиконов гел или физиологичен разтвор;

При т.нар. имплантопластика след отстраняването на гърдата се поставя силиконов имплант под гръдния мускул. Ако обемът на отстранената гърда е малък, може да се постави малък имплант. Ако е необходимо да се възстанови по-голяма, капковидна гърда, първоначално се имплантира т.нар. експандер, който създава условия за окончателния силиконов имплант.

При реконструкция само със собствена тъкан хирургът моделира гърдата като нова със собствена тъкан и без имплант.

ВЪЗСТАНОВЯВАНЕ НА ЗЪРНОТО

Зърното се възстановява чрез вземане на част от зърното от другата страна или чрез специални техники. И в двата случая тъканите се преместват като трансплантат. Ареолата в повечето случаи се възстановява чрез татуиране или чрез богата на пигмент кожа от срамната устна и вътрешната част на бедрото. 

НАМАЛЯВАНЕ РАЗМЕРА НА ЗДРАВАТА ГЪРДА

Понякога е възможно големината на другата гърда при реконструкцията да не бъде постигната, например когато гърдата е твърде голяма или асиметрична или когато кожата не може да бъде достатъчно опъвана. Тогава съществува възможност здравата гърда да се намали хирургично (редукционна пластика) или едновременно при реконструкцията или по-късно. 

ЕДНОВРЕМЕННА ИЛИ ОТЛОЖЕНА ВЪВ ВРЕМЕТО РЕКОНСТРУКЦИЯ?

За всяка жена представата да се събуди след упойката без гърда е ужасна. Едновременната реконструкция след отстраняването на гърдата спестява на жената не само стресиращата гледка на ампутирана гърда, но и създава усещането, че въобще не е била ампутирана гърдата й. това също така улеснява превъзмогването на неизбежно настъпващите психични сривове от болестта. Поради това никоя жена не бива да се бои да споделя с лекуващия си лекар своите желания. При своевременната реконструкция, гърдата може да бъде моделирана или с кожно-мускулно ламбо и имплантат или само със собствена тъкан.

ЧУЖД МАТЕРИАЛ ИЛИ СОБСТВЕНА ТЪКАН?

Всяка жена сама определя дали ще избере реконструкция с чужд материал или със собствена тъкан и може още преди мастектомията да прецени предимствата и недостатъците. Разумно е решението да се вземе съвместно с лекуващия лекар.

ЧУЖДА ТЪКАН

Предимства: със силиконов имплант гърдата изглежда почти като здравата.

Недостатъци: винаги се е говорело, че силиконовите възглавнички биха могли да предизвикат възпаления, ревматизъм и смущения в имунната система. Досега въпреки всичко не са доказани здравословни увреди, нанесени от тези протези. Силиконовите протези, обаче, имат недостатъка, че могат да причинят уплътняване на съединителната тъкан около имплантата. Една гръдна протеза с физиологичен разтвор пък не е толкова еластична, тъй като пълнежът е от течност, а не от гел.

Отскоро има имплантати от хидрогел. Те нямат недостатъците на досегашните имплантати и са пропускливи за рентгеновите лъчи. Всички имплантати от чужда материал мога макар и рядко да се спукат и тогава се налага да бъдат сменени.

СОБСТВЕНА ТЪКАН

Предимства: чрез собствена тъкан гърдата наподобява симетрично другата. Гърдата е еластична и има природна (естествена) форма. Страничните действия или усложнения на силиконовите протези тук липсват.

Недостатъци: при реконструкция със собствена тъкан се образуват повече белези. Понякога кожно-мускулното ламбо е лошо кръвоснабдено, което може да доведе до увреждане на тъканите.