Хирургия на гърда

Чести прояви на заболяванията на гърдата

КОИ СА НАЙ-ЧЕСТИТЕ ПРОЯВИ НА ЗАБОЛЯВАНИЯТА НА МЛЕЧНАТА ЖЛЕЗА

 

При заболяванията на млечната жлеза основните прояви, които могат да Ви насочат  към лекаря са:

  • опипваща се туморна формация
  • болки в гърдата (масталгия)
  • секреция от зърната
  • кожни промени в областта на зърното и ареолата

 

ОПИПВАЩА СЕ ТУМОРНА ФОРМАЦИЯ

 

Това е най-честият и обикновено първи симптом, поради който жените търсят лекарска консултация. При наличие на находка в гърдата винаги се поставя въпросът, дали се касае за карцином. Само 5 % от опипващите се  формации при жените под 50 години и 25 % от тези при жените на възраст над 50 години се дължат на раково заболяване.

 

БОЛКИ В МЛЕЧНАТА ЖЛЕЗА (МАСТАЛГИЯ)

Болките в гърдата са вторият по честота симптом, поради който жените търсят лекарска консултация. Освен в резултат на някои процеси в жлезата (мастит, травма с последващо кръвонасядане, мастна некроза, спукана киста, склерозираща мастопатия, карцином), те могат да се причиняват и от заболявания извън млечната жлеза като плеврит, исхемична болест на сърцето и др.

Много често при болки в гърдите не се открива заболяване, което да обясни причината за тяхната поява. Това състояние наричаме масталгия (болезнена гърда). Необходимо е да се отбележи, че е нормално да се появява повишена чувствителност, тежест и уплътнения на паренхима няколко дни преди менструация.

Диагнозата масталгия се появява на базата на изключване на органично заболяване.

 

СЕКРЕЦИЯ ОТ ЗЪРНОТО

Спонтанното изтичане на секрет от мамилата може да се дължи на някои заболявания на млечната жлеза, на невроендокринен дисбаланс, прием на медикаменти и по-рядко на някои други причини или да не се открие причина.

След опипването на туморна формация в гърдата или появата на болка това е третият по честота симптом, който кара жените да търсят лекарска консултация.

Според някои статистики, секрецията от мамилата е била в 5 - 9% от случаите причината, поради която е извършвана оперативна интервенция на жлезата.

Освен при нормално лактиращата гърда се различават още няколко вида секреция от зърното при нелактиращи жлези:

  1. Физиологична секреция от зърното. Тя обикновено е двустранна и рядко е спонтанна, а се проявява след масаж или след създаване на отрицателно налягане с помпичка. Произхожда от няколко жлезни канала, като секретът има най-често светъл цвят. Може да се причинява от често изследване на гърдите, сексуална стимулация, овулация или стрес.
  2. Галакторея. Представлява секреция с млекообразен характер при некърмеща жена. Води началото си от няколко канала и най-често се дължи на хормонален дисбаланс.
  3. Патологична секреция от зърното. Касае се за едностранно, по-често спонтанно, с непостоянен характер изтичане на течност, водеща началото си най-често от един канал. Типът на секрета е кървав, бледо-кръвенист, блед или зеленикаво-сивкав. Когато причината е карцином на гърдата обикновено се касае за кръв или серозно-кръвениста течност.

 

КОЖНИ ПРОМЕНИ В ОБЛАСТТА НА ЗЪРНОТО И АРЕОЛАТА

Тези изменения са сравнително редки и се дължат на някои от следните заболявания:

  • екзема
  • рак на кожата
  • рак на гърдата

Важно е да се знае, че когато кожните промени засягат и зърното, най-вероятно се касае за раков процес.