Гръдна хирургия

Роботизирана гръдна хирургия Да Винчи

 

Програмата за роботизирана гръдна хирургия в Болница Токуда стартира през 2019 г. след обучение и сертифициране на доц. Цветан Минчев, началник на Отделението по гръдна хирургия и д-р Антон Ангелов за работа с хирургичния робот Да Винчи, което се проведе в един от сертификационните центрове за роботизирана хирургия в Атланта, САЩ.

Робот-асистираната хирургия с Да Винчи позволява по-голяма прецизност при изпълнение на операцията от хирурга, благодарение на по-добро зрително поле и многократно по-добра гъвкавост на инструментите вътре в тялото на пациента, в сравнение с отворена или видео-асиситирана операция. За пациента това означава по-голяма сигурност, по-бързо възстановяване, по-малко болка и усложнения, особено при онкологични заболявания и сложна хирургия за отстраняване на засегнати от тумори органи и тъкани.

Отворените операции в гръдната хирургия се извършват с големи разрези на гръдната стена, с разширяване или премахване на ребра, за да може хирургът да достигне до мястото, върху което трябва да работи. Това означава значителна оперативна травма за пациента. В отделението по Гръдна хирургия отдавна се прилагат видеоасистирани торакоскопски операции, а въвеждането на роботизирана хирургия е още една стъпка напред в минимално инвазивните и ниско травматични интервенции. С помощта само на няколко малки разреза между ребрата, с компютърна прецизност и изчистени от потрепвания движения на инструментите, хирургията със системата Да Винчи позволява по-кратък болничен престой и период за възстановяване на пациента, по-малко следоперативна болка и възможност за по-бързо преминаване към следващите етапи в лечението, ако предстоят такива.

 

Гръдни операции, които могат да се извършват с помощта на робота Да Винчи:
  • Хирургия при онкологични заболявания на белия дроб

- Изрязване на част от белия дроб (белодробна резекция)

- Премахване на един от лобовете на белия дроб (лобектомия)

- Премахване на един от двата бели дроба (пулмонектомия)

  • Заболявания на медиастинума

- Тумори

- Кисти

  • Премахване на тимусна жлеза
  • Операции на хранопровода

 

В медиите
  • Гръдни операции с робота Да Винчи - само в България от цяла Югоизточна Европа, репортаж на Канал 3

 

 

    • За първи път у нас робот асистира в три операции, репортаж на BulgariaOnAir

    Гледайте тук>