Асистирана репродукция

Консултация с нашите специалисти

Първо посещение

Предразполагаме двойката да сподели притесненията си в спокойна атмосфера. Опитваме се да вникнем в проблема, като се запознаваме с историята му. Очертаваме подходящ алгоритъм (последователност) от препоръчителни изследвания и за двамата партньори. Запознаваме подробно двойката с възможните процедури, които съпровождат процеса на лечение.

Базисни изследвания при жената могат да бъдат:

> ултразвуков преглед за състоянието на матката и яйчниците;
> хормонални изследвания - FSH, LH, Estradiol, TSH, TAT, MAT, FT4, Prolactin и други по преценка;
> хистеросалпингография, ако не е правена до момента или има необходимост от нова;
> при необходимост се назначават консултации с други специалисти: ендокринолог, анестезиолог, интернист, имунолог, уролог-андролог и други.

Базисни изследвания при мъжа могат да бъдат:

> спермален анализ или т. нар. спермограма - назначава се, ако няма извършена такава до момента или е необходима нова. При спермограмата се изследват най-важните параметри на човешките сперматозоиди - концентрация, подвижност, морфология по стриктни критерии на Крюгер, съгласно актуалните критерии за спермален анализ на Световната здравна организация (СЗО)

> по преценка или препоръка може да се извърши изследване за ДНК фрагментация, тестове за виталност, наличие на антитела в еякулата, наличие на левкоцити, тест за зрялост на сперматозоидите, микробиологичен анализ на еякулат и други.

Последващи посещения

При всяка следваща среща с двойката се обсъждат резултатите от изследванията, подреждаме постепенно пъзела и изясняваме възможните причини за репродуктивния проблем. Избираме възможно най-правилен подход за конкретния случай. Често се случва партньорките да забременеят, още докато траят тези опознавателни прегледи. Нашите цели не са да приложим ин витро процедура на всяка цена или да го предложим като абсолютно решение на всички индивидуални проблеми. Ако ситуацията налага асистирана репродукция, заедно с двойката ще обсъдим и решим кой е най-подходящият метод за тях.