Асистирана репродукция

Донорство на генетичен материал

1. Донорство на яйцеклетки

Донорството на яйцеклетки е процедура, която се контролира стриктно от българското законодателство. Донорите не носят никаква отговорност за изхода на процедурата, за което предварително са попълнили информирано съгласие и декларация за даряване. Донорството е доброволен и напълно анонимен акт. Позволено е дарителство на яйцеклетки между сестри или братовчедки. Донорството в България е безвъзмездно. Дoпусĸа се oбeзщeтявaнe нa дoнoра зa пoнeсeни oт нeгo мaтepиaлни paзxoди и нeудoбcтвa, свързани с процедурата – отсъствие от работа, пътни разходи, хотел и други, в paзyмни paзмepи. Обещетяването нe е cвъpзaнo cъc caмитe яйцeĸлeтĸи и нe зaвиcи oт изxoдa нa пpoцeдуpaтa.

Донорки на яйцеклетки могат да бъдат жени между 18 и 34-годишна възраст, които имат поне едно живо родено дете. При родствено даряване – при сестри или братовчедки, възрастта на донорката може да е между 18-38 години.

Всяка жена, желаеща да стане донор, минава през редица изследвания: общ медицински преглед, гинекологичен преглед, микробиологично изследване на влагалищен секрет, цитонамазка, хормонални и вирусологични изследвания, генетични изследвания и други.

2. Донорство на сперматозоиди

Донорът на сперматозоиди с цел дарителство се подбира на базата на неговата възраст (необходимо е пълнолетие), здравословно състояние и медицинска история, чрез попълване на въпросник, информирано съгласие и декларация за даряване, както и чрез интервю (снемане на анамнеза) с медицински представител. Необходимите изследвания за потенциален донор на сперматозоиди са безплатни. Донорството е доброволно и безвъзмездно, възможно е донорите на сперматозоиди да бъдат обезщетявани в разумни размери за направени разходи: пътни, за настаняване и престой, за отсъствие от работа, за причинен дискомфорт или болка, пропуснати ползи и други. Тяхната анонимност се гарантира.

3. Избор на донор

Двойката, нуждаеща се от донорски яйцеклетки, задължително попълва информирано съгласие и декларация, която включва и предпочитан профил на търсения донор. Нашият екип ще избере най-подходящата за Вас донорка на яйцеклетки, като запази пълна анонимност за двете страни.

Двойката, нуждаеща се от донорски сперматозоиди, задължително попълва информирано съгласие. Предоставя й се актуален каталог, който съдържа информация с физически признаци (раса, етническа принадлежност, цвят на очи и коса, ръст, тегло, кръвна група и други) и лична информация (образование, професия, интереси и хоби) на одобрените анонимни донори. В спокойна атмосфера двойката може да разгледа и избере подходящ донор, като декларира избора си в информираното съгласие.