Асистирана репродукция

Донорство на сперматозоиди

5 причини да станете донор на сперматозоиди

Има много погрешни схващания за това какво означава да бъдеш донор на сперматозоиди. Донорите са компенсирани за времето, което отделят за процедурата и за самото донорство. Факт е, че те играят важна роля в живота на тези двойки, които благодарение на донорството на сперматозоиди създават свое семейство. В Центъра за асистирана в Аджибадем Сити Клиник Болница Токуда програмата за донорство на сперматозоиди изгражда и поддържа добра връзка между лабораторния персонал и донорите. Ако имате интерес към донорството, но все още имате колебания, ето 5 причини да станете донор на сперматозоиди.

1.  Донорството на сперматозоиди помага при създаването на дете при двойки с репродуктивни неудачи

Понякога истинската причина за съществуването на донорство на сперматозоиди губи смисъла си, защото донорите се съсредоточават само върху компенсацията. В действителност обаче този вид донорство е налице, за да помогне на двойки, които не могат да създадат семейство сами. Даряването на сперматозоиди е изключително щедър акт, който може да осигури нужната помощ при двойки с репродуктивни проблеми или при самотни майки.

2.  Донорството на сперматозоиди е полезно за здравето

Редовното отделяне на сперматозоиди помага за укрепването на тазовото дъно, което помага при предотвратяването на еректилна дисфункция и инконтиненция при мъжете. Отделянето на сперматозоиди укрепва и имунитета заради повишаването на нивата на кортизол. Друг плюс е, че стресът също намалява. В противен случай, продължителното му натрупване може да доведе до значителни здравословни проблеми.

3. Донорите на сперматозоиди се компенсират

Една от  причините да станете донор на сперматозоиди е икономическата компенсация за причинените неудобства като отсъствие от работа и средства необходими за транспорт.

4.  Донорите на сперматозоиди проследяват здравословното и сексуално си състояние

При първото посещение на донора на сперматозоиди в Центъра за асистирана репродукция, нашите лаборанти ще извършат пълен анализ на сперматозоидите, за да се установи тяхното състояние. Медицинските тестове ще определят и цялостното здравословно състояние на донора. Предимството на този процес е, че потенциалните донори се тестват за редица заболявания и инфекции, които до този момент може да са останали недиагностицирани. Някои от тези заболявания, включени в тестовете, са:

  • ХИВ I / II антитяло  (HIV I / II Antibody)     
  • Хламидия (Chlamydia)
  • Тай-Сакс (Tay-Sachs)
  • Гонорея (Gonorrhea)
  • RPR (сифилис) (RPR (Syphilis)

5.  Донорите на сперматозоиди имат възможност да проследят фамилната си обремененост

Част от процеса на одобряване на един потенциален донор на сперматозоиди е преглед на фамилната му обремененост. Това помага на донора да разбере потенциалните рискове за него и за бъдещите му деца. Разбира се, гените не може да се променят, но някои фамилни обременености може да се подобрят с промяна на начина на живот като спазването на диета и спортуването. Ако при проследяването на фамилната обремененост има някакви евентуални причини за посещение при лекар, не се притеснявайте преди да обсъдите с него потенциалните проблеми.

Донорството е анонимно и гарантираме пълна дискретност със сведени до минимум неудобства.