Лъчетерапията е едно от най-разпространените лечения при различни видове рак, но може да бъде изтощителен процес, който поставя тялото и психиката на пациента пред сериозно изпитание. По време на лечението е от съществено значение пациентите да се грижат за себе си, за да подпомогнат възстановяването си и да минимизират страничните ефекти. Д-р Калоян Йорданов, Началник на Отделение по Лъчетерапия и Радиохирургия, отговаря на важни въпроси, касаещи правилната грижа и дава насоки на пациентите, преминаващи през лъчетерапия.  

Какво трябва да знаят пациентите преди да започнат лъчетерапията?

Най-важното, което трябва да знаят пациентите преди да започнат лъчетерапия, е че няма нищо страшно. Терапията е напълно контролирана, внимателно дозирана в съответствие с предварително изработен план спрямо конкретния пациент и локализация на заболяването. Всеки, който започва лъчелечение в Аджибадем Сити Клиник УМБАЛ Токуда, е напълно подготвен и запознат какво ще се случва по време на цялата терапия.

Има ли странични ефекти лъчетерапията и как пациентите могат да се справят с тях?

Всяко лечение и всеки медикамент имат странични ефекти, дори аспиринът, който се приема от милиони хора по света. При лъчетерапията те могат да се предвидят и зависят силно от мястото и дозата на облъчване, както и от начина на изпълнение. Пациентите се справят със страничните ефекти с нашето постоянно съдействие и обикновено всичко приключва без проблеми. Например, при облъчване на рак на гърдата, типичен страничен ефект може да бъде зачервяване на кожата на облъчената зона. С правилните мерки това е напълно обратимо и отшумява за няколко седмици.

Какви съвети бихте дали относно храненето по време на лъчетерапия?

Храненето също зависи от областта, която се лекува. Когато облъчваме гърда, например, хранителните навици по никакъв начин не се променят и всеки може да се храни както прецени за добре. Когато обаче облъчваме малък таз, гинекологични тумори, простата, дебело черво – тогава даваме специални указания и режими, които целят да намалят образуването на газове в коремната кухина и да предпазят от нежелани странични ефектни в гастроинтестиналния тракт. Тези разяснения и съвети се дават на всеки пациент преди започване на лъчетерапията.

Как да се грижим за кожата си по време на лъчетерапия?

Отново ще дам пример с карцинома на гърдата, където облъчваме дадена област и тя реагира, естествено. Спазването на перфектна хигиена и използването на кремове, препоръчани от лекари, е най-добрият начин да се избегнат проблеми по време на лъчелечението.

Трябва ли пациентите да направят промени в ежедневието си, за да се справят по-лесно с терапията? Могат ли да продължат да работят?

В нашата практика се опитваме да не се налага пациентите да правят промени в начина си на живот. За тях това може да бъде стресираща и нежелана промяна, в зависимост от това колко интензивна терапия прилагаме. Пациентите, провеждащи лъчетерапия едновременно с химиотерапия със сигурност имат промени в ежедневието, тъй като този вид лечение е по-агресивно и изисква по-прецизно и внимателно наблюдение всеки ден. Те могат да продължат да работят, стига общото им състояние да го позволява – провеждането на лъчетерапия не е противопоказно за извършване на работа и всички дейности, с които пациентите са свикнали преди започване на лечение.

Има ли специфични физически упражнения, които са подходящи за пациентите по време на лъчетерапия?

Физическите упражнения зависят от областта, която облъчваме. Не се препоръчват силни натоварвания на организма, например бягане 10 км, плуване 5 км или скокове във вода от висок трамплин. Разходките са подходящи за поддържане на умерена физическа активност.

Как се проследява ефективността на лъчетерапията и какво следва след завършване на курса на лечение?

Изключително важно е да се знае, че лъчетерапията няма мигновен ефект като една хирургическа манипулация. Ефективността се оценява с образни методи, но не веднага след приключване. Обикновено се изчакват 4-6 седмици след края на терапията, за да се направи обективна оценка. Това е част от нашия план като специалисти, а пациентите получават ясни инструкции как да действат след края на лечението. 

Свързани отделения