Месец преди началото на новата учебна година говорим за т.нар болки на растежа при децата. Какво ги провокира и как да помогнем на детето в този период коментира д-р Евгени Влаев, Клиника по ортопедия и травматология в интервю за БНР-Хоризонт, "Минути за здраве".

Д-р Влаев, в края на лятото забелязваме колко е пораснало детето. Какъв е интензитетът на растежа?

При всяко дете е индивидуален и не може да се даде точна схема. Едни растат по-бързо, други по-бавно. Но има периоди, в които децата израстват по-бързо. Това е основно периодът около менструацията при момичетата, 9-14 годишна възраст при момчетата. Тогава по-интензивно нарастват на ръст и килограми.

Какво представляват болките на растежа и на какво се дължат?

Могат да бъдат от най-различно естество. Ако няма органичен субстрат, например ревматоидно заболяване или травма, обикновено са свързани с несиметрично израстване на тъканите. Например детето израства бързо на килограми, без ръстът със същата интензивност да настига килограмите. Тогава се получава леко несъответствие между тъканите в цялото тяло и ставите реагират най-бързо с лек алармиращ симптом – болка. В т. нар. болки на растежа няма нищо притеснително. Те се „изчистват“ за бърз период от време без никакво лечение.

Болките на растежа провокират ли се от физическа активност?

Зависи от физическата активност. Ако детето започне да тренира много активно без адаптивен период, нежният детски организъм се натоварва повече и тъканите подсказват, че има по-интензивно натоварване.

Задълбочава ли се проблемът ако при детето има настъпили изменения като плоскостъпие, сколиоза?

Болките от бързото израстване, за които говорим, са при деца без подобни деформации. Наличието на аномалии и типични заболявания като изкривявания на крайници, деформации на ходила, деформации на гръбначен стълб – е съвсем различна група заболявания, които се лекуват специфично.

Как можем да помогнем на детето и да облекчим това състояние, от какво се оплаква детето?

От болка при определени натоварвания, при неспецифични движения. За да не се появяват тези симптоми е необходимо всички промени в начина на живот да стават постепенно. Да има време тъканите да се адаптират към новото състояние. Ако се започва нов спорт, не може от пълен застой детето изведнъж да стане професионален състезател. Необходими са няколко месеца адаптация с обща физическа подготовка, за последващо по-интензивно натоварване. Рязката промяна в начина на живот води до субективен усет за нещо различно – като болка и умора.

Каква е локализацията, къде е болката на растежа?

Навсякъде, обикновено колената като стави, които най-бързо се развиват, ходила, тазобедрени стави, гръб, навсякъде може да се развие - зависи от спорта. При футболистите се натоварва гръбнакът. При децата, които започват тежки физически фитнес упражнения, може да ги заболи гърбът – упората на тялото.

Вашите съвети към родители на деца в активен растеж?

Децата да живеят физически активно, да избягват заседналия начин на живот с електронни игри в седнало положение, нека спортуват, бягат, скачат. За да не се получава субективен усет за дискомфорт, нека го правят постепенно без рязка промяна в начина на живот - от тежките месеци училище, изведнъж излизат в лятна ваканция с интензивни и дълговременни физически натоварвания. Нека ежедневно да има движение и спорт.