На 22 април 2024 г. екипът на проф. д-р Васил Яблански – началник на Клиника по ортопедия и травматология в Аджибадем Сити Клиник УМБАЛ Токуда и трима представители на Scoliosis Research Society (SRS) – водещото международно дружество за изследвания на гръбначния стълб, ще преглеждат безплатно деца до 18-годишна възраст с гръбначни деформации или съмнения за такива. Прегледите ще се осъществяват след предварително записан час на 02/403 4000 и не включват образни изследвания.

Всичко по темата в интервю на д-р Станислав Балев за предаването „Здравен компас“, БНР-Благоевград.

 

Д-р Балев, какво ще включват прегледите, които Клиника по ортопедия и травмотолия ще проведе на 22 април?

Включват както ранна диагностика, така и прегледи на деца, чийто родители се съмняват за гръбначно изкривяване или вече консултирани деца, чийто родители искат нашето мнение. Добре е да носят документи, с които разполагат, защото ако има прогресия, а това е заболяване, което протича с прогресия, ще бъде добре да сравним към момента на прегледа какво се случва. Ако не разполагат с документи, всичко необходимо като диагностика, може бъде извършено при нас.

Известни ли са причините за сколиозата, позната като изкривяване на гръбначния стълб и кои са първоначалните сигнали, на които родителите следва да обърнат внимание и да потърсят консултация с лекар-ортопед?

Сколиозата е гръбначно изкривяване над 10 градуса встрани. Може да варира в големи отклонения от 10 до над 100 градуса, като зависи в каква възраст диагностицираме заболяването – до з години, до 10 години, над 10 години. При над 80% не знаем какво причинява сколиозата – седене на чин, генетична свързаност, неправилна стойка, работа с телефон и т.н., със сигурност не ни дават адекватна корелация със заболяването. При около 20% от децата знаем какво причинява сколиозата, но те много често са съпроводени с много тежки заболявания.

Какви видове сколиоза има и коя е най-често срещаната във вашата практика?

Най-често срещана е идиопатичната сколиоза, при която не знаем какъв е причинителят. Тя започва да протича при деца над 10-годишна възраст. При втория пик на растеж отчитаме и растеж на градусите. Тогава е най-опасно те да се повишат, всички консервативни методи на лечение да не дадат решение на заболяването и да се стигне до хирургична интервенция.

Аджибадем Сити Клиник УМБАЛ Токуда има Център за диагностика и лечение на сколиоза. Как се лекува тя?

Зависи от възрастовата група и какво е заболяването. Когато заболяването е уточнено – това са 20% от пациентите, за които споменах – тогава имаме много особени подходи, свързани и с основното заболяване, комплицирани случаи са. Докато при децата с идиопатична сколиоза правим всичко възможно, за да не стигнем до оперативно лечение. Започваме с физиотерапия, корсетолечение ако градусите прогресират, като целим да стигнем до гръбначен стълб, който е завършил своя растеж и е под 40 градуса. Има консервативно лечение, въпросът е нашите пациенти да отговорят на него. Много зависи кога е диагностиката и при какви градуси ще дойдат при нас.

При колко градуса изкривяване сколиозата се лекува с корсети и при колко се налага оперативно лечение?

Между 10 и 20 градуса – сколиози, които често протичат с много малки козметични промени, на рентген градусите изглеждат по-големи, отколкото пациентът клинично, включваме физиотерапия, Шрот терапия, кинезитерапевтични процедури, специално разработени за Шрот. Над 20 градуса започваме да включваме корсет. Той се носи между 20 и 22 часа на денонощие, отстранява се единствено при къпане или при изпълнение на физиотерапевтичните процедури. За съжаление, над 40 градуса започваме да подготвяме пациентите, че вероятно ще дойде време за хирургия. Причината е, че над 40 градуса очакваме между 1 и 2 градуса прогресия до остатъка на живота на пациента – това е проблемът. Над 40 градуса, независимо че гръбначният стълб е спрял своето развитие, сколиозите прогресират.

Вероятно високите градуси притискат и вътрешни органи?

Абсолютно. При 70 градуса и нагоре започва да има както естетически проблеми, така и притискане на сърдечно-съдовата система и бял дроб.

Крие ли рискове операцията за децата?

Като всяка операция не е без рискове. Това е една от най-тежките операции, според „Мейо клиник“ в САЩ, която дете може да преживее. Много голяма и обемна операция. Рисковете са от най-банални и естетически, до сериозни последствия. Ние се стараем да сведем до минимум рисковете, като извършваме много солидна предоперативна подготовка на пациента, отговаряме на всички въпросителни, относно здравето или нещо, което може да ни изненада и едва тогава пристъпваме към лечение.

Имплантите, които се използват при оперативно лечение на сколиоза осигуряват ли се от НЗОК и какъв е животът им?

Операцията се покрива от Здравната каса. Лечението на деца до 18-годишна възраст се покрива от Здравната каса и Фондът за лечение на деца. Самите импланти са висококачествени на световни фирми - титании, кобалт, хром или изцяло титаниеви и се понасят много добре от организма.

За какъв период от време детето се възстановява след подобна хирургична интервенция, така че да се движи самостоятелно?

Обикновено на втория до третия ден след операцията започват да стават, да правят няколко крачки. След първата седмица самостоятелно преминават разстояние 10-20 метра. Все пак не сме много мотивирани да правят повече движение, защото има доза болка след такава изключително голяма операция. Обикновено месец до два след операцията вече се чувстват много спокойни, дори на втория месец забравят, че са оперирани – все пак са деца. След шестия месец им позволяваме да правят каквото желаят – плуване, тичане, каране на колело.

Задълбочава ли се проблемът със сколиозата сред българските деца?

От нашата практика мога да споделя, че вече личните лекари, педиатрите, невролозите много по-често обръщат внимание на гръбначното изкривяване и изпращат деца, когато се усъмнят дори в най-малки признаци на сколиоза. Това много ни помага да ги лекуваме консервативно, като не стигаме до оперативно лечение. Статистически, има същият брой деца със сколиоза, но много по-малко стигат до оперативно лечение. Много по-добра е диагностиката и ранното откриване на това заболяване.

 

*От ляво надясно на снимката - д-р Станислав Балев, д-р Аделин Иванов, проф. д-р Васил Яблански, дм, д-р Евгени Влаев