На 22 април 2024 г. екипът на проф. д-р Васил Яблански – началник на Клиника по ортопедия и травматология в Аджибадем Сити Клиник УМБАЛ Токуда и трима представители на Scoliosis Research Society (SRS) – водещото международно дружество за изследвания на гръбначния стълб, ще преглеждат безплатно деца до 18-годишна възраст с гръбначни деформации или съмнения за такива.

Прегледите ще се осъществяват след предварително записан час на 02/403 4000.

За да има възможност да бъдат консултирани повече деца, ще се разкрият два кабинета. В прегледите ще участват както лекари- ортопеди от екипа на проф. д-р Васил Яблански, така и гост – лекарите от SRS. Прегледите не включват образни изследвания.

Д-р Дейвид Клемент – САЩ, д-р Стивън Марджетко – САЩ и д-р Пако Санчез – Испания са тримата спинални хирурзи, които ще гостуват в Аджибадем Сити Клиник УМБАЛ Токуда в края на месец април. Част от програмата им включва и две съвместни операции на сколиоза с екипа на проф. д-р Васил Яблански на деца със сериозни гръбначни деформации, селектирани предварително и показани за хирургична интервенция. Същевременно, гост-лекарите и екипът на болницата ще вземат участие в 5-тата научна конференция на Българска асоциация на спиналните хирурзи, която ще се проведе в гр. Русе, 25-27 април 2024 г.

Лекарите – представители на SRS пристигат в България по покана на проф. д-р В. Яблански, който от началото на тази година е асоцииран член на световното дружество за изследване на гръбначния стълб.