С рязката промяна на външните температури се обострят заболяванията на опорно-двигателния апарат. Настъпи сезонът, в който започват оплакванията от болки в кръста, врата, гърба - често срещани състояния, които биват неглижирани в голям процент от случаите.  Кога и защо е важно да потърсим консултация с лекар-невролог, как да превентираме болката и защо правилното отношение към болестта е ключово за лечението й - говори неврологът д-р Нейко Нейков в "Минути за здраве" на Българското национално радио.

 

Д-р Нейков, кои са причините за възпаление на коренчетата на гръбначномозъчните нерви или така познатият ни радикулит?

За съжаление, от радикулит страдат много хора. В момента от евростатистиката се смята, че до 68% от европейската популация в рамките на 1 месец ще изпита болка в шията, гърба или кръста. Няколко са въздействията върху опорно-двигателния ни апарат – несъобразено натоварване, работа в принудителна поза и факторите на самата околна среда. Промяната на сезона, застудяването, особено с голяма температурна амплитуда, температурната инверсия и наличието на активен студен вятър, директно въздействат върху нервите и особено ако имаме вече известни проблеми в гръбначния стълб, състоянието ни значително се обостря. Добре е да си обръщаме внимание и да бъдем дисциплинирани в това отношение - дисциплината е основна при тези състояния. Много трудно можем да препоръчаме на пациент да си смени работата, защото от настоящата изпитва болки, затова самият пациент трябва да се съобразява. При работа в дълга статика да се раздвижва, при работа с тежести да се носят задължително колани, при проблеми с походката и ставите да се носят съответните протези, стелки, помощни средства. При обостряне на състоянието и при повтаряемост на болките трябва да реагираме. Състояние, което при появата си би могло да отмине с пазене или физиотерапевтични процедури, след това изисква лекарствено лечение, а след три месеца ще изисква поне 6 препарата, за да отмине хроничната болка. Неглижирането на проблема налага по-трудна терапия и по-тежко медикаментозното лечение.

Болката ли е водеща симптоматика и може ли да се стигне до затруднено движение?

Зависи от степента на засягане на нерва – не е само болка. Особено при хронифицирането й започват да се появяват неприятни усещания като парене, боцкане, опъване, мравучкане. От друга страна имаме вече засягане на моторната част на нерва и може да се достигне до ограничено движение и загуба на мускули, което да доведе до оперативно лечение.

Няколко са директните индикации – при остро настъпила парализа на крайник почти със сигурност ще се стигне до операция, при притискане на тазово-резервоарните нерви също, при 6-седмично лечение без резултат също. Необходимо е при поява на остра болка, която не се повлиява от стандартните обезболяващи медикаменти без лекарско предписание, да се потърси консултация с лекар-специалист. Не е добре човек да търпи, защото с търпение състоянието ще става все по-тежко и все повече рискувате необходимост от инвазивно лечение.

Над каква възраст и с каква честота трябва да се консултираме с лекар-невролог за състоянието на опорно-двигателния ни апарат - крайници, двигателни способности?

Водим се възрастни от 35-годишна възраст и би могло да имаме подобни проблеми с опорно-двигателния апарат. За съжаление, възрастовата граница спада много, вече идват пациенти в 20-та си годишнина, с трайна щета на гръбначния стълб. Не трябва да се неглижират тези проблеми, необходима е превенция. Много хора са били в подобно състояние и го неглижират, много хора са хроници, но не е добре да се взима лошият пример. Правилното отношение към болестта е да се открие навреме проблемът и да се започне лечение в самото му начало, за да не остареем заедно с лечението му.

Сега ли е моментът хората с дископатии, дискови хернии и други да започнат немедикаментозно лечение, санаториуми, физиотерапия, за да превентират или повлияят ползотворно болката?

Даже вече е отминало точното време, с около половин месец, за всеки един хроник да проведе физиотерапията и процедурите от които се повлиява. България предлага нещо уникално - само към НЗОК има 16 санаториума с лечебна минерална вода. В Германия пациентът чака три месеца, за да отиде в един от три центъра, а тук имаме изобилие –  и частни центрове, има добри рехабилитационни пакети, обръща се внимание. Не случайно Римската империя е стигнала до тук и е направила 200 спа басейна. В България имаме високопланинското лечение, морското лечение, много варианти, които просто трябва да  използваме. Обърнете внимание на себе си, отделеното време за собствения ви организъм ще направи идващата година по-добра за самите вас.