Министерството на здравеопазването стартира информационна кампания за ползите от ваксините и ваксинацията срещу COVID-19. Инициативата е под мотото „+ мен“ и цели да повиши информираността на българските граждани по отношение на ваксинацията. Стратегическата цел на кампанията е да бъдат ограничени броят на смъртните случаи по причина COVID-19, броят на хоспитализациите на болни от COVID-19 (в т.ч. и тези в интензивните структури на болниците), както и да бъдат ограничени дългосрочните последици за здравето на българските граждани в резултат от COVID-19.

Как се предава SARS-CoV-2 при децата?

Коронавирусът SARS-CoV-2 е силно заразен – предава се основно по въздушно-капков път – при кихане, кашляне и говорене. Макар че при децата и младежите заболяването COVID-19, причинено от SARS-CoV-2, протича по-леко и много по-рядко се налага болнично лечение, коронавирусната инфекция не трябва да бъде подценявана. Повишен риск от заразяване и тежко протичане на заболяването има при деца и младежи, страдащи от хронични заболявания, както и при тези със значително наднормено тегло или затлъстяване.

Важно е да знаем, че макар и по-рядко, децата също страдат от т.нар. „пост-COVID синдром“ – комбинация от различни по вид усложнения след прекарано заболяване (продължаваща във времето отпадналост, задух, затруднение при концентрацията; нарушение на сърдечния ритъм, депресивни настроения, нарушения на съня, тревожност и др.). Тези оплаквания могат да продължат до няколко месеца след преболедуване на коронавирусната инфекция!

Как да предпазим децата и младежите от COVID-19?

За да предпазите Вашето дете от COVID-19 и за да бъде намален рискът от предаване на инфекцията в семейството и обществото, обсъдете с децата възможността за ваксинация срещу COVID-19. Обяснете им защо са важни общите противоепидемични мерки като носене на предпазна маска, спазване на физическа дистанция и често проветряване.

Обяснете на децата, че за да са защитени, трябва да спазват добри хигиенни практики като честото миене на ръцете, недокосването на очите, устата или носа с мръсни ръце, кихането и кашлянето в носна кърпичка или в сгъвката на ръкава и т.н. По възможност, по време на епидемична вълна ограничете неналожителните контакти на Вашето семейство.

Важно е да бъдем внимателни и да проявяваме разбиране при разговорите с децата на тема COVID-19 и ваксини. Всеки има надежди и страхове, свързани с пандемията, а тя, на свой ред, има своето психосоциално отражение върху живота ни.

Какви са симптомите на COVID-19, характерни за децата и младежите?

Симптомите не се различават от тези при възрастните. Най-често това са болки в гърлото, кашлица, хрема, повишена температура, обща отпадналост, болки в мускулите и ставите. За по-старите варианти на вируса е характерна също така загубата на вкус и обоняние. При сега циркулиращите варианти Делта и Омикрон се съобщават съобщават и симптоми като стомашно-чревни оплаквания и главоболие. Възможни са и други признаци на заболяването като гадене, конюнктивит, подуване на лимфните възли и сънливост, както и различни усложнения и тежки възпалителни реакции. Инфекцията може да протече безсимптомно, но също така може да засегне дихателната и други системи в човешкото тяло. Дългосрочните последици за здравето могат да се проявят седмици и дори месеци след заразяване с COVID-19.

В много редки случаи са възможни тежки усложнения на COVID-19 – т.нар. мултисистемен възпалителен синдром при деца – MIS-C. Причина за синдрома е реакция на организма при контакт с вируса SARS-CoV-2. Резултатът е възпаление в различни органи и системи на детския организъм, което сериозно застрашава нормалн нормалното им функциониране. Възможно е това да доведе до животозастрашаващи усложнения, налагащи интензивно лечение. В случай че Вие или Вашето дете сте имали контакт с човек, болен от COVID-19, свържете се с регионалната здравна инспекция във Вашата област и съобщете за това, ограничете своите срещи с други хора, наблюдавайте за симптоми и направете консултация с лекар (с Вашия общопрактикуващ лекар, с педиатъра на детето или със специалист в COVID-зона) дали и кога е необходимо изследване за вируса.

При оплаквания не отлагайте консултация с лекар! До поставянето или отхвърлянето на диагнозата COVID-19 е препоръчително да избягвате посещения на публични места (офиси, училища, кина и т.н.) и контакти с други хора, вкл. с Ваши възрастни роднини и бременни жени.

Повече информация можете да откриете в свързания документ под статията и на плюсмен.бг

Свързани отделения