Доц. д-р Веселин Маринов, дм завършва медицина през 1998 г. в МУ – София. От 1998 до 2003 г. работи  специализира хирургия в Трета хирургична клиника на УМБАЛСМ „Пирогов“ и придобива специалност „Хирургия“. В периода 2003-2005 г. работи в УМБАЛ „Лозенец“ в екипа на Проф. Гайдарски. През 2005 г. печели стипендия и заминава на едногодишна специализация в областта на чернодробно-панкреатичната и онкологична хирургия в гр. Есен и Бохум, Германия. Преминал е курс по трансплантационна хирургия в Ню Касъл, Великобритания. В Токуда болница е от самото начало. През 2008 г. преминава курс по миниинвазивна хирургия на щитовидната жлеза в Загреб, Хърватска. Има сертификационни курсове по жлъчно-чернодробна, панкреатична и лапароскопска хирургия. От 2014 г. оглавява направление Миниинвазивна и лапароскопска хирургия в Токуда болница.

Доц. Маринов, можем ли дадем кратко определение на затлъстяването?

Затлъстяването може да се определи като натрупване на телесна маса под формата на мазнини, което е над средно определеното за съответна възрастова група хора. Прогресирайки може да доведе със себе си до различни паталогични състояния и придружаващи заболявания. Когато има наличие на такива, говорим вече за паталогично затлъстяване и това на практика е формата на затлъстяване, която е обект на медицината и се смята за заболяване.

 Как се измерва затлъстяването?

В практиката са въведени много схеми за определяне на затлъстяването и телесната маса, но с най-голяма популярност е Body Mass Index (BMI)  - изчислява се по формула, като съотношението е килограми върху височината на пациента. Когато BMIна човек е над 35 кг./кв. м говорим за затлъстяване.

Бихте ли посочили няколко ключови белези, които да сигнализират на човек, че трябва да се консултира с лекар-специалист по затлъстяване и метаболитно здраве?

На първо място, когато човек чувства неразположение, открити са му заболявания, свързани с наднорменото тегло или затлъстяването, тогава задължително трябва да се проведе консултация и не само с един лекар-специалист, а с много специалисти от различни области, предимно – ендокринолози, невролози, кардиолози и други, за да може да се определи правилната стратегия за лечение на тези придружаващи болести и затлъстяването.

За какви пациенти е показана бариатрична хирургия или хирургия при затлъстяване?

Преди въобще да говорим за бариатрична хирургия, всеки един пациент трябва да бъде изследван много внимателно и детайлно, като проведе консултации с различни специалисти. Нека представя един много елементарен пример, ако жена или мъж на 45 години, с BMI над 40-45 и придружаващи заболявания като хипертония, сънна апнея, болки в коленните стави, артроза и още решава, че трябва да направи нещо с живота си и да се бори със затлъстяването като основна причина за поява на тези болести, много трудно на такава възраст само с промяна в начина на живот може да постигне трайно повлияване на телесното тегло. Затлъстяването донякъде е функция и на мозъка, тъй като центърът на поддържане на телесното тегло в мозъка на човек, се намира съвсем близо до центъра на дишането и не е възможно да бъде контролиран с волята. Когато има изразено наднормено тегло, обикновено този център на телесна маса се настройва по начин, по който възприема това състояние като нормално и когато човек започне да спазва диети или да спортува, много често загубвайки килограми, организмът приема това като заплаха и се стреми да избегне загубата на килограми. Именно затова, в даден момент е много трудно, само с промяна на навици да се постигне траен резултат върху телесното тегло. Тук е мястото на бариатричната хирургия, защото с хирургични методи може да се постигне драстична редукция на телесното тегло и в даден момент, този център в мозъка, който поддържа телесното тегло, да се настрои на нововъзникналата ситуация и човек, вече с умерен режим след бариатрична хирургия, да успее да поддържа във времето много добри стойности на телесното тегло. Естествено успоредно с това ще изчезнат и придружаващите на затлъстяването болести.

Какво представлява бариатричната хирургия?

Тя е златен стандарт в целия западен свят. Има няколко оперативни интервенции, които се прилагат и то с много добър резултат. Най-често използвана в световната практика е ръкавната резекция на стомаха – премахва се част от стомаха и се формира тънка тръба от остатъка на стомаха, при която се ограничават възможностите на човек да поема големи количества храна и се забавя изпразването на малкото количество приета храна към дванадесетопръстника, като по този начин се постига много добър резултат върху телесното тегло. Отстранявайки голяма част от стомаха се премахват и клетки, които секретират грелин – хормонът, който е отговорен за апетита. Постигаме няколко ефекта – поемане на малките количества храна и липса на апетит. Другите операции, които са стандарт в днешно време, са комбинация между резекция на стомаха и заобикаляне на част от тънкото черво – това са различните видове стомашен байпас - Yстомашен байпас, който е широко популярен или мини-гастрик байпас. И двете операции имат в себе си доста изразена метаболитна компонента.

А какво представлява метаболитната хирургия и с какво се отличава от бариатричната?

Отговорът не е еднозначен, но най-често, когато планираме една оперативна интервенция за редукция на теглото от изключително значение е наличието на диабет тип 2. При пациенти с диабет тип 2, който трудно може да бъде контролиран с лекарства или дори са на инсулиново лечение, определени оперативни интервенции могат да доведат до значителна редукция на теглото и напълно изчезване на диабета, т.е. да се излекува след такава хирургия. Обикновено, се касае за операции при които по хирургичен път се заобикаля тънкото черво, така че храната да има малък контакт с ензимите от панкреаса и жлъчните киселини, така че, те да не могат в пълен обем да се резорбират в тънкото черво. Това е по-същественият детайл между бариатрична и метаболитна хирургия.

Тежки операции ли са това?

В днешно време тези операции се правят по минимално инвазивен път, основно с методите на лапароскопската хирургия. Може да бъдат използвани и възможностите на роботизираните системи - актуални в днешно време, което означава, че когато не се прави разрез на коремната стена, тази хирургия е съпроводена с много по-малко болка и много бързо възстановяване на пациентите.

Има ли пациенти, които не са подходящи за бариатрична или метаболитна хирургии и какви са причините?

Да, естествено. При пациенти, които са с ексцесивно затлъстяване – BMI над 70-80 и с много тежки придружаващи заболявания като сърдечна недостатъчност и дихателна недостатъчност, тази хирургия може да се окаже високорискова. Затова има различни други методи, като временно поставяне на раздуваеми балони в стомаха, които заместват провеждането на бариатрична операция, с цел редукция на тегло. Ако такова бъде постигнато в значителна степен и намалее тежестта на придружаващите заболявания, на втори етап може тези пациенти да се окажат индицирани за бариатрична хирургия. Естествено пациенти с напреднали онкологични заболявания, с тежки придружаващи болести, може да се окаже, че не са подходящи за бариатрична хирургия.

Има ли рискове от прилагането на бариатрична или метаболитна хирургии?

Всяка една инвазивна интервенция в човешкия организъм е свързана с рискове от усложнения. В центрове, в които е развита лапароскопската и роботизирана хирургия – като нашия, където този вид хирургия е ежедневие и то по повод на тежки онкологични заболявания, рисковете асоциирани с упойката и с опита на хирургичния екип са сведени до минимум. Възможно е да възникнат усложнения, те са основно свързани с развитието на някои дефицитни състояния след основно метаболитни операции, но в центровете с интердисциплинарен подход в лечението на такива пациенти, следоперативният контрол и мониторинг са много строги. След операцията даваме на нашите пациенти витамини, микроелементи и протеинови разтвори, които предотвратяват риска от възникване на подобни състояния.

Как протича възстановяването след такава операция?

Обичайната ни практика е, че пациентите след като бъдат качени от операционната – още в деня на операцията, следобяд – биват изправяни, започват да ходят сами, даваме им да пият течности. Престоят в болница е 3-5 дни и изписваме пациентите с предписание за спазване на определени диети, даваме заместители на витамините и микроелементите и те се възстановяват много бързо.

Какво да очаква пациентът след подобна операция?

Ще се почувства по-добре. Още първите седмици след операцията настъпва значителна редукция на тегло. Ако има хипертонична болест, виждаме, че много често се налага редукция на дозите на приеманите медикаменти, изчезва диабетът, пациентите стават по-енергични и подвижни. Собствената удовлетвореност настъпва почти веднага, така че, за индицираните хора, които са с паталогично затлъстяване този вид хирургия носи само ползи.

 ***

Блиц отговори


Затлъстяването е | Болест

Лечението му е | Хирургия

Превенцията му е | Начин на мислене, настройка и възприятие на живот

Най-силният мотиватор за пациент със затлъстяване е | Мозъкът

 

Затлъстяването от гледната точка на ендокринолога доц. д-р Лъчезар Лозанов вижте тук