
Д-р Веселина Колева: Хроничната употреба на алкохол води до повишаване на кръвната захар и може да бъде причина за развитие на диабет

✔ Метаболизмът на алкохола нарушава други метаболитни процеси и ограничава способността на организма да изгаря въглехидрати и мазнини. Тялото дава приоритет на разграждането на етанола, който се намира в алкохола, възприемайки го като силно токсичен.
✔ Алкохолът има хранителна стойност и доставя на организма т.нар. празни калории. Един грам алкохол доставя седем калории, които са двойно повече на калориите, които доставя един грам въглехидрат.
✔ Около половин литър бира може да достави на организма калориите, които се съдържат в шест филии хляб.
Има ли полезен алкохол и какви са последните препоръки на Световната здравна организация, как се отразява системната консумация на алкохол върху нивата на тестостерон, естроген и стресовия хормон кортизол, върху телесното тегло и появата на инсулинова резистентност и диабет - всичко по темата от д-р Веселина Колева, началник на Клинична лаборатория в интервю за Българско национално радио - Хоризонт.
Д-р Колева, алкохолът се абсорбира лесно в тялото, но се метаболизира бавно. Защо трябва да се контролира консумацията му, за да не се получи интоксикация?
Когато консумираме алкохол, неголямо количество от него попада директно в кръвта през устната кухина, но основната част се абсорбира в тънките черва - около 70% и около 30 % при престоя в стомаха. От тънките черва той много бързо попада в кръвта и се разпространява в цялото тяло, като по този начин достига и до мозъка и осъществява своите основни функции като потиска централната нерва система и забавя функциите на тялото като дишане, сърдечен ритъм, мозъчни функции, притъпява усещанията. Тези ефекти могат да се появят още на 5-та до 10-та минута след началото на консумацията на алкохол и да достигнат най-високата си точка след около 40-60 минути. Макар че, алкохолът е психоактивно вещество, чиято употреба се смята за по-приемлива от обществото в сравнение с другите с наркотици, заради своите ефекти и рискове, той не е нито безопасен, нито слаб. Затова трябва внимателно да се следи неговата консумация. Очистването на организма от алкохола започва почти веднага след приема му и продължава, докато напълно бъде екскретиран. Обработката му се състои в два отделни процеса – метаболизъм и екскреция. Екскрецията е излъчването на непроменен алкохол главно през дишането или кожата, но голямата част 90-98% се метаболизира в черния дроб с помощта на ензима алкоходехидрогеназа. Крайният продукт на тази реакция е получаване на вода и въглероден диоксид, които са нетоксични и напускат тялото чрез издишване. Тези два процеса водят до пълното отстраняване на алкохола от тялото, като конкретните стойности на обработен алкохол зависят от много и различни фактори.
Полът, телесното тегло и храната влияят ли върху скоростта, с която се метаболизира алкохолът?
Факторите, които могат да повлияват метаболизма на алкохола са разнообразни и включват както вида на алкохолната напитка, концентрацията на чист алкохол в нея, така и полът на човека, видът на поетата храна, степента на хидратация или прием на течности от организма и колко време човек приема алкохол. Всички тези параметри определят степента на толерантност към употребата на алкохол при всеки човек. Скоростта на абсорбиране зависи от количеството и типа на храната в стомаха. Ако стомахът е празен алкохолът много по-бързо навлиза в кръвта, докато храни богати на въглехидрати и мазнини могат да забавят абсорбирането на алкохола. Видът на алкохолните напитки също влияе – например шампанизираните вина, навлизат много по-бързо в кръвта и оказват своя ефект на замаяност върху мозъка. Колкото по-бързо се консумира алкохолът и колкото по-голямо е неговото количество, толкова по-висока е неговата концентрация в кръвта и ефектите му се засилват, а те зависят от телесната маса и телесните течности. При хора с по-ниска телесна маса и по-малко количество телесни течности, както са жените, концентрацията на алкохол в кръвта се увеличава по-бързо и ефектите му се усещат по-силно. Затова проявите на алкохол при жените се появяват при по-малки количества, отколкото при мъжете. Други фактори са възрастта на човек – с напредването й се забавя разграждането на алкохола и се засилват ефектите от него, както и честотата на консумация на алкохол. Ако човек има постоянна и редовна консумация на алкохол, има и повишен толеранс. Тогава проявите на опиянение и замаяност, както и интоксикация, ще възникнат по-бавно.
Метаболизмът на алкохола нарушава ли други метаболитни процеси като изгарянето на въглехидратите и мастните киселини?
Това е доказано. Метаболизмът на алкохола нарушава други метаболитни процеси, които също са отговорни за производството на енергия. Алкохолът ограничава способността на организма да изгаря въглехидратите и мазнините, защото се конкурира с тях за наличните ензими в черния дроб. Тялото дава приоритет на разграждането на етанола, който се намира в алкохола, защото го възприема като силно токсичен и така забавя разграждането на въглехидратите и мазнините. Хроничната употреба на алкохол води до повишаване на кръвната захар и може да бъде причина за развитие на диабет. При разграждането на алкохола се отделя Ацетил-коензим А, който води до повишено образуване на триглицериди – една от видовете мазнини в човешкото тяло.
Губи се мускулна маса, има риск от поява на инсулинова резистентност и напълняване?
Има и тези ефекти. Алкохолът нарушава синтеза на протеини, повишава разграждането на протеини и предизвиква инсулинова резистентност. Инсулинът е хормон в човешкото тяло, който е мощен стимулатор за растежа и натрупването на мускулна маса и отговорен за усвояването на въглехидратите в мускулите. Когато има ограничена способност за усвояване на въглехидратите в мускулните клетки се забавя мускулният растеж и възстановяването е нарушено. От друга страна, в процеса на фин баланс между изграждане на нова мускулатура и разграждане на старата, започва да доминира процесът на мускулно разграждане и следва загуба на мускулна маса. Този процес е по-изразен при мъжете, отколкото при жените.
Системната консумация на алкохол води ли до трайно намаляване на тестостерона и до трайно увеличаване на кортизола?
Както острият, така и системният прием на алкохол понижават тестостерона. Все още не са напълно изяснени механизмите, по които това се случва, но се счита, че употребата на алкохол засяга хормоналната ос хипоталамус-хипофиза-гонадна система, което води до по-ниски нива на тестостерон, намалено производство на сперматозоиди и променено производство на някои други репродуктивни хормони. Счита се, че алкохолът уврежда клетките, които произвеждат тестостерон и предизвиква възпаление в организма, което потиска производството на тестостерон. От друга страна намалява и лутеинизиращият хормон, който също контролира производството на тестостерон. Алкохолът увеличава естрогените – женските хормони и така има допълнително феминизиращо действие при мъжете като напълняване. Алкохолът има хранителна стойност и доставя на организма калории, които са т.нар. празни калории. Един грам алкохол доставя седем калории, които са двойно повече от калориите, които доставя един грам въглехидрат. Около половин литър бира може да достави на организма калориите, които се съдържат в шест филии хляб. От една страна има допълнително калории, от друга страна има забавяне на процеса на метаболизиране на въглехидрати и мазнини, има увеличаване на стресовия хормон кортизол, който също може да доведе до повишаване на кръвната захар и всичките странични ефекти, свързани с метаболитния синдром.
Има ли полезен алкохол?
Този въпрос има много и различни гледни точки. През 90-те години излязоха проучвания за положителния ефект на червеното вино. Бяха доказани противовъзпалителен и антиоксидантен ефект на червеното вино, считаше се, че съдържайки росвератрол, който е мощен антиоксидант и кверцетин – също антиоксидант, съдържането на танини, които забавят усвояването от организма на мазнини. Всичко това водеше до извода, че червеното вино има добър протективен ефект, по отношение на сърдечно-съдовата система, забавяне на процесите на стареене, противораков ефект, забавяне развитието на деменция и Алцхаймер. В последните години, повечето от тези твърдения започват да се опровергават или най-малко да се поставят на съмнение положителните ефекти, дори и на малки количества алкохол. По настоящем се счита, че няма полезен алкохол, съгласно препоръките на Световната здравна организация.
Нека завършим с Вашите препоръки и съвети?
Най-важният фактор, който повлиява концентрацията на алкохол в организма е степента на хидратираност или съдържанието на вода в организма. За да преборим последствията от консумацията на алкохол, трябва добра хидратация и почивка, които ще дадат възможност на черния дроб да метаболизира и изчисти алкохола в организма. Необходим е и балансиран прием на храна – въглехидрати и протеини. Счита се, че протеините до известна степен намаляват ефекта на алкохола в организма. Препоръчително е през седмицата да имат най-малко два дни, през които да не се употребява никакъв алкохол, защото всекидневната консумация повишава възможността за развитие на толеранс и възникване на зависимост. Моят съвет е: „Пийте алкохол отговорно и умерено“.
Интервю на д-р Веселина Колева - началник на Клинична лаборатория, Аджибадем Сити Клиник УМБАЛ Токуда, за БНР-Хоризонт, „Закуска на тревата“.
Свързани лекари
Свързани отделения
