Жените в репродуктивна възраст, които се сблъскват с диагнозата „рак на гърдата“, трябва да се обърнат към репродуктивен специалист преди започване на онкологичната терапия, за да съхранят свои яйцеклетки и да имат шанс за забременяване след лечението. Процедурата по съхранение е абсолютно безопасна, посочи д-р Сашо Райков, специалист по репродуктивна медицина в Инвитро центъра на Аджибадем Сити Клиник ДКЦ Токуда.

Д-р Райков има над 15-годишен опит в асистираната репродукция, придобит в едни от най-реномираните клиники в Испания - страната с най-много IVF цикли в Европа и водеща в света в научно отношение откъм асистираната репродукция. Посветен е на изучаването и развитието на различни техники на асистирана репродукция, без да изостава от другите области на своята специалност.

Д-р Райков, какво трябва да знаят жените в репродуктивна възраст, които в момента се сблъскват с диагнозата „рак на гърдата“?

Жените в репродуктивна възраст, чули диагнозата „рак на гърдата“, трябва да знаят, че смъртната присъда не е прочетена. В днешно време онкологията бележи огромни успехи и е напълно възможна дълговременна ремисия, през която жената да сбъдне своите планове за майчинство на по-късен етап.

При поставяне на диагнозата рак на гърдата във фертилна възраст, жената трябва да се обърне към репродуктивен специалист максимално бързо, за да съхрани свои яйцеклетки и да има шанс за забременяване след справяне със заболяването.

Консултацията и замразяването трябва да се случат преди започване на химиотерапията, защото тя унищожава яйчниковия резерв, следва много ранна менопауза, която бележи края на фертилитета на жената и забременяването със собствени яйцеклетки.

Разкажете ни повече за методите за съхранение на репродуктивните възможности на жени с онкологични заболявания?

В днешно време разполагаме с различни методи за съхранение на фертилността. Най-разпространеният и най-ефективният начин е чрез замразяване на яйцеклетки. Времето, което ни е необходимо за процедурата по замразяване на яйцеклетки, е 10-12 дни, като можем да започнем от всяка фаза на месечния цикъл.

През този период яйчниците се стимулират, след което зрелите яйцеклетки се добиват чрез фоликуларна пункция. Това е миниинвазивна хирургична интервенция, която се извършва с венозна анестезия, не се усеща никаква болка. Чрез специална пункционна игла, вкарана през влагалището, под ехографски контрол, гинекологът аспирира яйчниковите фоликули. Тази процедура обикновено отнема около 15 минути.

Тук искам да добавя, че стимулацията няма да повлияе на раковите клетки, нито на предстоящата терапия. За съхранение на яйцеклетки жените до 35-годишна възраст с диагноза карцином на млечната жлеза могат да кандидатстват за финансиране от Фонда за асистирана репродукция.

Друг метод за съхранение на фертилността е чрез прием на конкретни лекарства преди химиотерапията, които допринасят за постигането на т.н. „хормонален чадър“, който до някаква степен предпазва яйчниковия резерв и ни помага да възстановим нормалната менструална функция в рамките на 6-7 месеца след химиотерапията.

Съществува и техника на хирургично преместване на яйчниците извън полето на облъчване, т.нар. оофоропексия. Друг начин е чрез замразяване на овариална тъкан и последваща автоложна трансплантация, който не се прилага в България.

Безопасна ли е процедурата по съхранение на фертилитета и влошава ли прогнозата на онкологичното заболяване?

Процедурата е абсолютно безопасна за пациентите. В днешно време процентът на усложнения от процедурите е 0,35%. В експертни ръце може да падне и по-надолу.

Проучване направено сред 25 000 пациентки, проследени в продължение на 21 години, сочи, че дългосрочният риск от рак на гърдата след овариална стимулация не се различава значително от този в общата популация. Стимулацията или бременността не са отключващ фактор за излизане от ремисия.

А ако се касае за хормоналночувствителен рак на гърдата?

Има протокол, който се касае за хормонозависим тумор и протокол за хормононезависим. Протоколът за хормонозависим тумор е разработен така, че да бъде абсолютно безопасен. Серумните нива на естрадиол независимо от стимулацията с гонадотропини са подобни на един спонтанен цикъл на жената.

При хормононезависимите тумори се използва конвенционален протокол, защото няма защо да се притесняваме от нивата на хормоните.

Яйцеклетки или ембриони е по-добре да бъдат замразени?

По-добре е да бъдат замразени яйцеклетки. Яйцеклетките и ембрионите показват същите нива на оплождане на живородени деца, но яйцеклетките имат своето преимущество, че са само на жената. По-рационално е да се замразят яйцеклетки.

След успешното приключване на онкологичното лечение и когато жената пожелае да използва криоконсервираните си яйцеклетки, за да забременее, ще трябва да се подложи на инвитро процедура. Процедурата е много по-кратка, тъй като тя вече е преминала през фазата на стимулация на яйчниците, когато е замразила яйцеклетките. Необходимо е само партньорът да отиде в клиниката по асистирана репродукция, за да остави негов материал освен ако жената не реши да използва донорски материал. В лабораторията яйцеклетките се размразяват по добре утвърден протокол и след това биват оплодени със сперматозоидите с помощта на техниката ICSI (интрацитоплазмено инжектиране на сперматозоиди). Получените ембриони се култивират от 3 до 5 дни, след което се прави ембриотрансфер. Тези ембриони, които не са използвани, се замразяват отново за бъдещи опити.

Свързани отделения