Над 30% от хората в активна възраст по света страдат от разширени вени. Това заболяване неминуемо прогресира с месеци или години. Разширените вени нямат обратен ход и не могат да се самоизлекуват без намесата на специалист по съдова хирургия.

„Единственият съвременен метод за диагностика на разширени вени е консултацията със съдов специалист и провеждането на специално ехографско изследване, което ни дава възможност да проследим цялата венозна система - както повърхностните, така и дълбоките вени, за да видим къде точно се крие проблемът. Ние не лекуваме всички пациенти еднакво. Не можем да кажем, че всички хора, страдащи от разширени вени (варикоза), подлежат на хирургично лечение. Изследването е ехографско и безболезнено, след което предлагаме на пациентите варианти на лечение“, сподели д-р Николай Вълчев, специалист в Клиника по съдова хирургия в Аджибадем Сити Клиник УМБАЛ Токуда.

Най-честите симптоми на заболяването се изразяват в тежест, дискомфорт и умора в краката. Често те се усещат още преди появата на видимо разширените вени.  Причината за заболяването не е съвсем изяснена. Установено е обаче, че в известна степен се дължи на вродена слабост на съединителната тъкан. При пациенти, чиито родители имат разширени вени, шансът да се сблъскат със заболяването е над 90% . В повечето случаи пациентите, които са с по-слаба съединителна тъкан, страдат освен от разширени вени и от хемороиди, кървящи венци, плоскостъпие и хернии, което е един характерен комплекс от симптоми за вродена слабост.  

Последните статистики в световен мащаб показват, че с възрастта над 50% от обществото има някаква форма на венозна недостатъчност. Рисковите фактори биха могли да бъдат контролирани. Основна част от тях са продължително стоене в изправено или седнало положение. Добре е през определени периоди от деня да се правят почивки, разходки и леки движения с краката (можете да видите във видеото), които да стимулират движението на венозната кръв.

Всяко заболяване има консервативно и оперативно лечение. Пациентите получават консервативна терапия, но понякога няма полза да се отлага по-инвазивното лечение. В последните 10 години медицината напредва в тази сфера и в момента можем да предлoжим минималноинвазивни методи. Един от подходящите такива е механохимичната аблация. С нея чрез 2-3 убождания на крака, напълно безболезнено можем да се преборим със заболяването. Апелът на д-р Вълчев е пациентите да не асоциират консултацията със съдов специалист с нещо страшно или със задължителна операция, защото така те забавят своите прегледи и обикновено стигат до болница, едва когато състоянието им е сериозно влошено.

„Вчера оперирах пациентка на 46 години, която беше с венозна рана на крака. Това е последният стадий на заболяването и винаги се надявам тези пациенти да ги виждаме само на картинки, да ги показваме на нашите студенти с обучителна цел, но за съжаление все още има много такива в практиката ни. Те идват в последните стадии.  Дори тогава ние можем да помогнем, но вече не сме толкова ефективни и борбата е много по-сериозна.“, допълни д-р Вълчев.

Основен фактор за появата на разширени вени е и наднорменото тегло. „Опитваме се да убедим пациентите, че е добре да подържат здравословно тегло, тъй като статистиката при пациенти, които са с Body Mass Index (BMI) между 25-30 (т.е умерено наднормено тегло - първа степен) имаме около 50% по-висок риск от проява на заболяването, а при тези, които са с BMI над 30, рискът се повишава три пъти, тоест достига до 300%.“, каза специалистът.