По данни на Европейската асоциация за изучаване на черния дроб 25% от населението на континента има стеатоза на черния дроб. Тя е състояние, при което в над 5% от чернодробните клетки се натрупват мазнини.

„Това е пандемията на 21-ви век и мога да кажа, че тя дори е по-страшна от COVID-19 пандемията. Това заболяване се среща все по-често и при малки деца и то е свързано с начина на живот на съвременния човек – липсата на физическа активност, заседналия начин на живот, начина на хранене. Всички тези фактори допринасят за развитието на метаболитен синдром, захарен диабет и съответно за омазняване на черния дроб.“, сподели в интервю пред BTV д-р Красен Иванов, специалист в Клиника по гастроентерология в Аджибадем Сити Клиник УМБАЛ Токуда. В САЩ например стеатозата е третата най-честа причина за трансплантация на черен дроб.

Д-р Иванов даде и ценни насоки за факторите, които предизвикват най-честите заболявания на черния дроб. „На първо място по нашите географски ширини е консумацията на алкохол. Черният дроб може да се увреди и при затлъстяване, разбира се. Когато натрупаме повече килограми, самият орган се омазнява и се развива така наречената стеатоза. Тя сама по себе си може да прогресира в неалкохолен стеатохепатит, в цироза и в рак на черния дроб. Други по-специфични, но също доста често срещани причини за увреда на черния дроб са хроничните вирусни инфекции на органа – хепатит B, хепатит C, делта хепатита. Макар и рядко, черният дроб може да страда и от автоимунни заболявания, които са генетични, метаболитни и др.“, твърди специалистът.

Една от областите на гастроентерологията, в които се развива д-р Иванов, са пациенти с онкологични заболявания в напреднал стадий, които много често развиват асцит - наличие на свободна течност в коремната кухина. Именно той е специалистът, който въвежда за първи път в България поставянето на специален катетър с клапа, която позволява пациентите да източват свободната течност в коремната кухина сами и без да се налага посещение в болница. В интервюто за предаването "Духът на здравето" по BTV д-р Иванов сподели, че при някои пациенти се налага източване на асцитната течност всяка седмица. "Предвид пандемията, в която бяхме, е немислимо през седмица онкоболните да посещават болница само за да се източи течността. Тази процедура им дава независимост, могат да се източват сами в разумни количества вкъщи, след като те и техните близки преминат обучение за работа с устройството. По този начин не се получава натрупване на течността. Когато един пациент има 6-7 литра асцит в корема, количество, което при някои хора се събира само за седмица, той не може да спи, не може да се храни, не може да извършва нормалните си дейности и това значително влияе на качеството му на  живот.“, каза д-р Иванов. С помощта на устройството пациентите имат възможност да източват по 500-600 мл. дневно.  По думите на специалиста, ако пациентът е обучен правилно, процедурата може да се извършва безопасно и в домашни условия. Методът е широко разпространен в световен мащаб, но до съвсем скоро не се предлагаше у нас. 

Свързани отделения