Д-р Калин Лисички: Децата под 1 г. боледуват по-тежко от COVID-19
Децата под 1 година боледуват по-тежко от COVID-19. Това е свързано с особености на имунната им система, която на практика не функционира“, каза началникът на Клиниката по Педиатрия в Аджибадем Сити Клиник УМБАЛ Токуда д-р Калин Лисички в сутрешния блок на bTV.

„Защитата на новородените е само от антитела, които са преминали от майката по време на бременността. Ако тя не е боледувала от ковид, бебето е свръхподатливо на тази инфекция“, коментира Лисички.

Той добави, че виновни за заразяването на толкова малки деца са именно възрастните. Д-р Лисички посочи още, че там, където има голяма популация ваксинирани, децата се заразяват и боледуват в пъти по-рядко, отколкото там, където ваксинационното покритие е малко.

При най-малките деца до 3 месеца коронавирусната инфекция протича с необичайни симптоми, като един от първите е отказ от хранене.

„При по-голям вирусен товар се наблюдават същите симптоми като при възрастните хора - повишена температура, кашлица, затруднено дишане“, каза д-р Лисички.

Той даде съвет на родителите да потърсят лекарска помощ при всичко необичайно при бебетата. „Децата под 3 месеца са особено рисокви. Всеки немотивиран фебрилитет, всяка промяна в цвета на кожата, в ритъма на дишането ви задължава незабавно да потърсите лекар“, посочи д-р Лисички. 

„Трябва максимално ограничаване на контактите. Малките деца, новородените, тези до 1 годинка са податливи на инфекция. Ограничаване на контактите и фанатично миене на ръце“, добави още специалистът.