На 25 май 2024 г. - Световният тиреоиден ден, екипът на Отделение по ендокринология, Клиника по вътрешни болести на Аджибадем Сити Клиник УМБАЛ Токуда, ще проведе безплатни ехографски прегледи за диагностика на щитовидна жлеза. Прегледите ще се извършват от доц. д-р Лъчезар Лозанов – началник на Клиника по вътрешни болести, д-р Десислава Горчева – началник на Отделение по ендокринология и д-р Радослав Борисов – ендокринолог в клиниката. Час за безплатен ехографски преглед на щитовидна жлеза може да бъде записан на 02/403 4000. 

За значението на щитовидната жлеза за човешкия организъм, за рисковите фактори и генетичната предиспозиция, и кога да потърсим консултация с лекар - ендокринолог, разговаряме с началника на Отделение по ендокринология към Клиника по вътрешни болести д-р Десислава Горчева

Д-р Горчева, защо щитовидната жлеза е толкова важен орган за човешкия организъм?

Всяка година на 25-ти май се отбелязва Световният ден на тиреоидните заболявания, за да се повиши информираността на обществото за тях.  Тиреоидните заболявания пречат за правилното развитие на организма и въпреки че са едни от най-разпространените ендокринни заболявания - на второ място след диабета, често остават неразпознати. Щитовидната жлеза е малък орган с форма на пеперуда, разположен в предната част на шията, под адамовата ябълка, с размер на “крилата“ до 4 см., но хормоните, които тя произвежда, регулират метаболизма, растежа и развитието на всички органи и системи в човешкото тяло. Повишената или намалена функция на щитовидната жлеза се отразява на основната обмяна, на телесната температура и телесното тегло, на сърдечната функция и стомашно-чревния тракт, на плодовитостта и при двата пола, на настроението и когнитивните способности, на нервната система.

Можем ли да посочим рискови фактори, които да провокират заболяване на щитовидната жлеза или това е по-скоро генетично предопределено?

Разбира се, генетичната предиспозиция е важна, информацията за тиреоидни заболявания в семейството определя рисковите групи, при които се налагат навременни консултации и ранни изследвания, но също така е важна и заобикалящата ни среда - съдържанието на йод в храната, неговата липса или прекомерна употреба, някой медикаменти в кардиологията, онкологията и психиатрията имат негативен ефект върху щитовидната жлеза и трябва да се имат предвид при изследване, честите вирусни инфекции могат да провокират автоимунни тиреоидни заболявания, прекомерният стрес, намаленият сън и физическа активност, затлъстяването, тютюнопушенето, работа в среда с йонизиращи лъчения и други.

Щитовидната жлеза сигнализира ли при проблем?

Да, разбира се, че сигнализира, ако обърнем внимание и на най-малкия дискомфорт, който усещаме в тялото си, защото първоначалните оплаквания от щитовидната жлеза са нетипични и затова понякога остават неразкрити. Причина за консултация с ендокринолог могат да бъдат нарушения в теглото, колебания в настроението, в ритъма на сърцето, нарушения в съня или паметта, менструални нарушения, нарушения в либидото и фертилността и при двата пола, колебания в кръвното налягане или липидния профил, кожни проблеми и други. Наличието на роднина с тиреоидно заболяване е достатъчна причина за консултация с нас.

Кои са основните методи за диагностициране на тиреоидно заболяване?

Основните диагностични методи са кръвен тест на тиреоидни хормони и антитела, и ултразвуково изследване на щитовидната жлеза. Важен метод е и добрата анамнеза, като информацията за фамилна тиреоидна обремененост и преживяни в миналото аборти или преждевременни раждания, информация за работа в среда с йонизация или терапия с йодсъдържащи медикаменти също допринася за правилната диагноза. 

На 25 май 2024 г. – Световният тиреоиден ден, Отделение по ендокринология ще проведе безплатни ехографски прегледи на щитовидна жлеза. През тази година, каква е възрастовата група, която може да се възползва от прегледите и защо именно тя?

Световният тиреоиден ден обръща внимание на значението на скрининговите тестове за оценка на щитовидната жлеза, особено при високорисковите групи – млади хора в детеродна възраст. Жени, които имат нелекувани аномалии на щитовидната жлеза, са изложени на по-висок риск от трудно забременяване, спонтанен аборт, преждевременно раждане и проблеми с развитието на плода при бременност. Нарушенията в щитовидната жлеза често са причина за безплодие и от страна на мъжете.

Затова тази година решихме да обърнем внимание на възрастовата група от 18 до 45 г., чрез скринингово провеждане на ултразвуково изследване на щитовидна жлеза, което би могло да подпомогне ранното откриване на тиреоиден проблем. Не казваме, че след тази възраст, диагностицирането на тиреоидно заболяване не е важно, но обичайно в практиката младите хора по-малко обръщат внимание на минималните прояви на дискомфорт, общ или шиен, а това би се отразило в бъдеще на тяхната фертилност, психично здраве и физическа устойчивост, ако са проява на щитовидно заболяване. Болестите на щитовидната жлеза могат да бъдат лекувани по-ефективно и успешно, ако бъдат открити по-рано и навреме.