Световният ден за борба с хепатита се провежда всяка година на 28-и юли, като на този ден светът се обединява около темата за хепатита. Целта е да се повиши осведомеността за вирусните хепатити. Тази година мотото е „Хепатитът не може да чака“. Чрез него се поставя акцент върху неотложността на действията и усилията, необходими за премахване на хепатита като заплаха за общественото здраве до 2030 г.

Вирусните хепатити са сред най-честите вирусни заболявания при човека. По данни на СЗО в световен мащаб преболедували от вирусен хепатит са над 2 милиарда души. Носители на хепатит В вируса са над 350 милиона души, а на хепатит C вирус над 130 милиона души.

Гастроентерологията изучава хроничното протичане на вирусните хепатити. Хронични са инфекциите, причинени от хепатитен вирус B и C (HBV, HBC). Хепатитите са силно заразни (като хепатит B е 100 пъти по-заразен от СПИН). Начини за предаване на инфекцията на хепатит B и C най-често са полов контакт, по кръвен път (при контакт с кръв на болен или заразоносител) или вътреутробно – от заразена майка на бебето. Хепатит B се превръща в хронично заболяване в 5-10% от случаите, докато хепатит C – в около 80% от тях. Като цяло хроничните хепатити нямат специфични симптоми, но пациентите често се оплакват от лесна уморяемост, слабост, общо физическо неразположение, тежест в дясното подребрие. Хроничните вирусни хепатити остават водеща причина за развитието на цироза и първичен карцином на черния дроб. 

В Клиниката по Гастроентерология и хепатология в Acibadem City Clinic УМБАЛ Младост се провеждат най-съвременните методи за лечение на различен вид инфекции на черния дроб.

Радиофреквентна термоаблация (Алкохолизация на чернодробни тумори), която се прилага за 

  • изгаряне на първични и вторични чернодробни тумори с високо-честотен ток (абсолютен алкохол)

  • чернодробна и панкреасна биопсия
  • взимане на материал под ехографски контрол с автоматични или полуавтоматични игри за диагностика на заболявания на черния дроб и панкреаса
  • Ехо-ендоскопии; 

    Ендоскопска ретроградна холангиопанкреатография

  • Еластографията - измерване на чернодробната плътност при пациенти с хронични чернодробни заболявания с последно поколение ехографска апаратура.

Много често вирусните хепатити протичат безсимптомно, т.е без клинична изява на болест. А ранното диагностициране е изключително важно за своевременното лечение. Това е възможно като се извършват скринингови лабораторни изследвания, с които могат да се установят, както носителство на хепатитен вирус, така и степента на увреда на чернодробната функция.

В клиничната лаборатория на Acibadem City Clinic Младост се извършват следните скринингови лабораторни анализи за вирусно носителство. Препоръчват се да се извършват профилактично, както и винаги когато има данни за нарушена чернодробна функция:

  • HbsAg – тест за носителство на повърхностен антиген на хепатит B
  • Anti HCV – тест за наличие на антитела срещу вируса на хепатит C

В допълнение за диагноза, мониториране и оценка на тежестта и ефекта от лечението на вирусните хепатити се използват следните лабораторни анализи:

1. Серологични:

1.1. За установяване на вирусни антигени- HbeAg

1.2. За установяване на антитела насочени срещу хепатитните вируси: AntiHBc, AntiHBe, HAVIgM, AntiHBs и др.

 2. Биохимични анализи: АСАТ, АЛАТ, билирубин, ГГТ, Алкална фосфатаза, албумин

3. Изследване на урина: определяне на билирубин и уробилиноген в урината.

4. Показатели на кръвосъсирването: INR (протромбиново време), фибриноген

Клиниката по Гастроентерология и хепатология осигурява целогодишно навременна, специализирана и достъпна медицинска помощ в областта на гастроентерологията, хепатологията и болестите на панкреаса. Не се колебайте да се свържете с нас на *5544, ако имате нужда от консултация със специалист.