На 31 май се отбелязва приетият през 1988г. от Световната здравна организация Световен ден без тютюнопушене. Пушенето е и една от най-разпространените зависимости в света, която води до сериозни здравословни проблеми. Едно от най-страшните и често срещани последствия е ракът на белите дробове.

Как тютюнопушенето предизвиква рак на белите дробове?

Тютюневият дим съдържа над 70 канцерогенни вещества, които могат да увредят клетките в белите дробове и да предизвикат тяхното злокачествено израждане. Когато вдишваме тютюнев дим, канцерогените в него проникват в белите дробове и започват да увреждат ДНК на клетките. С времето, тези увреждания се натрупват и могат да доведат до неконтролируемо делене на клетките, което е основната характеристика на рака.

Друга причина за развитие рак на белите дробове?

Освен излагането на тютюнев дим, или пасивно пушене, други рискови фактори за рак на белите дробове са излагане на замърсители във въздуха, включително на радон – естествен радиоактивен газ, който се образува в земната кора. Газът лесно може да навлезе в жилищни сгради през прозорци и процепи в пода и стените. Натрупването и продължителното вдишване на радон, в комбинация с пасивно тютюнопушене значително повишава риска от рак на белите дробове.

Няма значение дали живеете в град или село. Има значение на кой етаж е жилището ви и дали попада в район на отделяне на радон.Обикновено повишени концентрации на радон се намират на приземния, евентуално на първия етаж. Ако живеете на горен етаж, вероятността да има повишени концентрации на радон не е много голяма.", коментира Илия Дяков, Главен медицински физик на Аджибадем Сити Клиник УМБАЛ Младост.

Пълният материал може да прочетете тук --> https://bit.ly/4dUX8yy