Всяка година на 4 февруари отбелязваме Световния ден за борба с рака. Инициатива, която обединява общности от целия свят с една цел – да изразят своята подкрепа за онкологично болни пациенти и да предприемат лични действия за едно по-здраво общество. По данни на Световната здравна организация годишно над 12 млн. души получават тежката диагноза, а около 7,5 млн. умират от болестта. Добрата новина е, че около 40% от онкологичните заболявания могат да бъдат излекувани, стига да бъдат диагностицирани навреме.

Това споделят и нашите специалисти в интервю, което направихме, за да разберем какви са новостите в сферата на онкологията и как те се прилагат в клиниката, за да предоставят лечение на най-високо ниво.

„ Пет годишната преживяемост, която през 1900г. беше едва 5%, през 1990г. стана 50%,  достигна нива от 84% – 87% в наши дни. Това се дължи на появата на всички съвременни методи, които са свързани с генетичното профилиране на пациентите и помагат за тяхното персонално лечение, максимално подобрение и удължаване на тяхната преживяемост. Радостта ми е, че ние постигнахме стандарти, които се постигат на европейско и на световно ниво.“ – сподели проф. д-р Асен Дудов, дм, председател на Българското Онкологично Научно Дружество и началник клиника по медицинска онкология в Аджибадем Сити Клиник УМБАЛ Младост.

В Клиниката по нуклеарна медицина от тази година се прилага и модерното хибридно образно изследване ПЕТ-КТ с галий за простатен карцином. „Достъпно до скоро само в Западна Европа, изследването вече се прилага и в България и в нашата клиника сме изследвали над 150 пациента с простатен карцином, като сме помогнали за предоставяне на една по- персонална и ефективна терапия“  – проф. д-р Ирена Костадинова, дм, началник клиника по нуклеарна медицина.

„До голяма степен диагнозата на онкологичното заболяване се превръща в диагноза на хронично заболяване, по същия начин, по който диабета е едно хронично заболяване. Излекуването на пациента вече не е единствената крайна цел, а качеството на живот е друга важна цел на лекарите.“ – заяви д-р Николай Недев, началник отделение по лъчелечение.

В последните две години отделението по лъчетерапия разви всеобхватна програма за Брахитерапия, която позволява елиминирането на оперативното лечение при рак на шийката на матката. По тази програма в отделението вече са лекувани 70 жени с напреднал рак на шийката на матката, от които при 69 няма данни за заболяването при проследяване. Брахитерапията, също така, е един от много ефективните методи за лечение на рак на простата.

Когато става въпрос за гастроентерология в съвременен план в онкологична насоченост, новостите, които можем да отбележим са ендоскопските методи свързани с рентгенологичен контрол, които ни дават възможност да поставим бърза диагноза при раковите заболявания на рак на панкреаса, жлъчните пътища, черен дроб и т.н. „От друга страна като напредък в нашата област може да отбележим разработването на новите методи за локалната терапия при първични и вторични тумори на черния дроб и всички варианти на мукозни резекции, което е вид ендоскопска алтернатива на хирургия и при предраковите заболявания.“ – коментира доц. Стоян Ханджиев, дм, началник клиника по гастроентерология.

Може би най-добрата новина е, че развитието на методите в образната диагностика през последните години позволяват все по-детайлна и точна диагноза на онкологичните заболявания.  „Най-сериозен напредък се появи при дигиталната мамогарфия, която позволява оценка на плътната жлезиста тъкън чрез тънко прослойнно изобразяване. Това позволява все по-малко тумори да бъдат откривани и излекувани.“ – разказа доц, Веселка Стойнова, началник клиника по образна диагностика.

Цялото видео с нашето специалисти може да видите тук: https://www.youtube.com/watch?v=bXCVqa6AO-w