Почти 5 месеца между живота и смъртта прекара млад мъж на 33 години в битката си с Covid 19. Той беше приет в интензивното отделение на Acibadem City Clinic Младост в края на месец октомври миналата година в изключително тежко състояние, силна дихателна недостатъчност и 95% засягане на белодробната тъкан.

Благодарение на бързата реакция на екипа в Covid отделението на болницата, завеждан от д-р Увалиев, пациентът е спешно хоспитализиран, а скоро след това интубиран и поставен на механична вентилация. Следва постепенно възстановяване, което, обаче, не трае дълго и скоро след това се установява повторно влошаване на състоянието на пациента с прояви на остра дихателна недостатъчност. От направените изследвания се установява остър холецистит и двустранни възпалителни промени на белите дробове.

Поради високият оперативен риск, д-р Увалиев и екипът му решават да се приложи перкутанен дренаж на жлъчния мехур, а след овладяване на острия период на дихателна недостатъчност, да се премине към дефинитивно хирургично лечение. Поради тежкото състояние, пациентът е интубиран и поставен на механична вентилация отново, а към лечението му се добавя и широкоспектърна антибиотична терапия. Само четири дни след процедурата, пациентът е екстубиран и преминава на рехабилитационно лечение без нужда от кислородна терапия.

Близо 5 месеца след постъпване в болницата, пациентът е изписан в добро общо състояние и е насочен за хирургично лечение към клиниката по обща хирургия на УМБАЛ "Аджибадем Сити Клиник Токуда", където e извършена успешна лапароскопска холецистектомия.