• Д-р Попов, какви са първите симптоми за проблеми с простата?

Първите симптоми в тази област са свързани с проблеми с уринирането – затруднено уриниране с отслабена струя, нужда от по-дълъг престой в тоалетната, от допълнително напъване или от малко повече време, за да се осъществи уринирането, често уриниране, ставане често нощем, болки и дори наличие на кръв в урината.

Важно е да се знае, че проблемите с простатата могат да протичат много дълго време без каквито и да е симптоми. В началото безсимптомна е и доброкачествената хиперплазия на простатата, която е нормалната възрастова промяна на простатната жлеза при всеки мъж. Бизсимптомно, обаче, може да започне и ракът на простатата. По тази причина не трябва да се чака да се появят симптоми. Когато вече има оплаквания, заболяването е в напреднал стадий, с настъпили усложнения.

  • Кога трябва да се прави скрининг за рак на простатата?

Тактиката е всеки мъж над 50 години да минава задължително веднъж годишно на профилактичен преглед при своя уролог. Така може да се засекат най-ранните промени в долните пикочни пътища и в простатната жлеза и да се започне навременна терапия.

  • Кои са скрининговите методи, чрез които се установява дали има доброкачествена хиперплазия или e рак на простатата?

За радост на мъжете, скрининговите методи са бързи, прости, елегантни, неинвазивни и не налагат престой в болница. Стандартният урологичен преглед включва три основни компонента.

  1. Първият е беседата с уролога за съществуващи оплаквания и други въпроси, свързани общо с мъжкото здраве. Тази беседа въобще не се ограничава само до оплакванията, свързани с уринирането. В последните години урологът все повече взема функцията на пазач на мъжкото здраве, все по-често разяснява на пациентите сърдечно-съдовите рискови фактори, проблемите с менталното здраве на мъжа, ендокринните смущения и др.
  2. Вторият компонент на прегледа е ехографията.
  3. А третият е ежегодното изследване на специфичния туморен маркер за простатата – PSA, който представлява изследване чрез стандартна кръвна проба и дава информация за потенциалния риск от рак на простатата.

За да запазят своето здраве, огромната част от мъжете е достатъчно да направят само тези базисни прости изследвания. Ако от тях се породят съмнения за рак, се продължава с допълнителни изследвания. Това обаче се случва само при ограничен брой пациенти.

  • Когато мъж, по-млад от 50-годишна възраст, има притеснителни симптоми, това свързано ли е обикновено с рак?

Статистически появата на рак на простатата и изобщо на злокачествени заболявания на пикочните пътища е процес, който става все по-вероятен с годините. Но това е на теория. На практика обаче, за да се разбере какъв е проблемът при конкретния мъж, задължително трябва да се посети първо личния лекар и ако е нещо нерешимо от личния лекар, се преминава към консултация с уролог.

  • Какъв е рискът увеличената простатна жлеза да премине в онкологично заболяване?

Такава връзка е доста странна. В медицината се смята, че такава връзка изобщо липсва. По-скоро това са две състояния, които може да съжителстват едновременно при един пациент. Нормалното увеличение на простатата е съдба на всеки мъж, то е неизбежно с годините. Ракът на простатата, обаче, засяга само 7 до 11% от мъжете. Няма данни нормалното възрастово увеличение на простатата да дава началото на рак. Но тези две състояния се припокриват в някои случаи по две причини – защото засягат един и същ орган и защото оплакванията също са идентични. Това е причината да се прави погрешният извод, че едното заболяване води до другото.

  • Има ли доказани рискови фактори за рака на простатата?

Много сериозни проучвания са направени в тази посока, защото ракът на простатата е изключително често заболяване при мъжете. Не са установени съществени рискови фактори на околната среда. Има обаче фамилен рак на простатата, вследствие на наслагване на определени генетични мутации в дадено семейство, в което честотата на този рак е неадекватно висок. Ако в общата популация рискът от рак на простатата е 7-11%, рискът от фамилния рак на простатата при мъжете от първа съребрена линия може да е 30-40%. За щастие, това са редки случаи. Съвременната медицина вече познава някои от гените, свързани с този тип онаследяване. Но това са частни случаи. Няма доказани специфични рискови фактори за развитие на рак на простатата, като изключим общовалидните – нездравословен начин на живот, нечиста храна, нечиста вода, замърсена околна среда, липса на физическа активност.

  • Научиха ли се българските мъже да ходят на лекар и да се грижат за здравето си?

В последните 15 години доста се популяризира грижата за мъжкото здраве и скрининговите програми. И то не само за рак на простатата, но и за рака на тестисите, за нормалната простатна хиперплазия, за проблемите с менталното здраве в млада възраст. Смея да твърдя, че съществува положителна тенденция в превенцията, но има още какво да се желае.

  • Защо е важно ракът на простатата да се диагностицира в ранен стадий?

Това е изключително важно. Аз съм от средното поколение уролози в България, като в моята под 20-годишна практика видях една много сериозна промяна. В началото на хилядолетието, когато започнах да работя, повечето от случаите на рак на простатата се откриваха късно – в напреднал стадий на заболяването с разсейки, когато медицината няма какво да предложи освен спомагателни, симптоматични, палиативни методи за подобряване качеството на живот, но без възможности за крайно излекуване.

Понастоящем се провежда мащабна скринингова програма и туморният маркер на простатата (простатноспецифичния антиген) стана популярен.  Благодарение на сериозните усилия на моя учител в урологията акад. Чавдар Славов, това кръвно изследване се въведе като масов скринингов метод от около десет години. PSA се назначава на всеки мъж през една година от личните лекари и се поема от здравната каса. Остава само едната година, през която всеки мъж трябва да си заплати сам туморния маркер.

Този скрининг промени значително картината – в момента ракът на простатата се открива в много по-ранни стадии и лечението е изключително ефективно. Поне при 60 - 75% от диагностицираните мъже срещата им с рака на простатата се изчерпва с едно лечение, след което това заболяване остава само лош спомен, като обеца на ухото. Разбира се, проследяването продължава периодично.

---------------------------------------

Интервюто бе проведено специално за читателите на в. „Доктор“.

Аджибадем Сити Клиник Младост подкрепя мъжкото здраве с информационна кампания и 15% отстъпка за преглед при уролог през ноември.  Запазете час за консултация с доц. Попов на  *5544 с опция Младост