Доц. д-р Бочев- завеждащ Клиника по нуклеарна медицина в Аджибадем Сити Клиник УМБАЛ Младост бе лектор в престижната конференция на в. „Капитал"- "Иновации в болниците, апаратурата и медицинските изделия". Събитието обедини лектори с различни интереси в медицината, които да презентират най-новите и върхови достижения на съвременната хирургия, медицинската апаратура от последно поколение и да коментират какво трябва да се промени, за да се насърчи развитието на българските болници, какви са европейските тенденции в тази област.

За развитието на една от най-бързо напредващите специалности разказа доц. д-р Павел Бочев, завеждащ Клиниката по нуклеарна медицина в „Аджибадем Сити Клиник УМБАЛ Младост“ в лекцията си „Иновации в нуклеарната диагностика“. Той е сред пионерите на нуклеарната медицина у нас и е част от екипа, практикуващ за първи път в страната позитронно-емисионна томография (РЕТ/СТ) и ръководи екипа, въвел в експлоатация първия в страната циклотронен комплекс за производство на радиофармацевтици за ПЕТ.

Нуклеарната медицина интегрира обширни научни области, ползва иновациите в тези науки и на свой ред е двигател за тяхното развитие, сподели той. „През последните 10 г. тя търпи ускорено развитие в България и в много области вече не е догонваща, а се позиционира във високия среден сегмент“, обясни чрез увлекателна презентация доц. Бочев. Според него у нас е спешно необходимо да се създадат институти за научни проучвания в тази област. 

Внедряването на иновативни подходи в болниците – в диагностичен, терапевтичен план, в оборудването и апаратурата, но и в управлението, е пътят към съвременна, качествена болнична грижа и оптимизиране на разходите. Те са инвестиция в по-високо качество на медицинските дейности, а не просто разход. Това бе един от изводите от конференцията. 

Свързани отделения