Д-р Владислав Пакеров е специалист по инвазивна кардиология в София с над 25 години опит. Извършва диагностика и лечение на сърдечно-съдови заболявания - артериална хипертония, сърдечна недостатъчност, исхемична болест на сърцето, ритъмно-проводни нарушения. Лектор e в национални и международни курсове и конгреси, където е представял научни разработки във връзка с интервенционалното лечение на стволови стенози, биохимични маркери при сърдечна недостатъчност, комплексни коронарни интервенции и др. 

Днес, на Световния ден на сърцето, Д-р Пакеров дава няколко ценни съвета как да запазим сърцето си здраво.

-------------------------------------------------------------

Д-р Пакеров: В световния ден на сърцето се обръщам с пожелание за здраве към всички хора. За да може да осъществим това пожелание, е необходимо да бъдем по-отговорни и загрижени за своето сърце.

Сърдечно-съдовите заболявания /ССЗ/ са основна причина за заболеваемост и смъртност както по света, така и в България. Статистиката показва тревожни данни за България, която продължава да заема едно от първите места по честота на сърдечно-съдови заболявания в Европа при лица на възраст над 18 години. В страната ни 80% от случайте на преждевременната смърт се дължат на сърдечно-съдови заболявания. За това е неоходимо да се обръща все по–голямо внимание към първичната профилактиката на ССЗ. Превенцията е от първостепенно значение.

Тя се състои в няколко важни съвета:

  • Контрол на артериалното налягане или ранното откриване на хиперточна болест. Това важи с пълна сила за лица с фамилна обремененост, които са подложени на стрес в ежедневието си. Нейното лечение стои в основата от предпазване и развитие на социално значими заболявания като миокарден инфаркт и сърдечна недостатъчност - заболявания, които могат да доведат до ранна инвалидизация на пациентите.
  • Контрол на нивото на общ холестерол, триглицериди, HDL, LDL. Повишените нива са рисков фактор за развитие на атеросклероза.
  • Преустановяване на тютюнопушене, което е самостоятелен рисков фактор за ИБС . Статистиката показва, че 30% от пушачите в стараната са хора на възраст до 21 години. Преустановяване на тютюнопушеното намалява с 50% риска от развитие на ССЗ.
  • Ограничена употребата на готварска сол в храненето. Според световните консенсуси, количеството готварска сол, което консумирате дневно, не трябва да надвишава 5 грама.
  • Стриктен контрол на теглото, недопускане на наднормено тегло и затлъстяване.
  • Намаляване употребата на алкохол.Ограничен прием на храни с богато съдържание на мазнини и захар.
  • Повишена физическа активност. Ежедневната физическа активност 30 – 60 мин. Редуцира с 30% риска от ССЗ.

В заключение призовавам за редовно провеждане на консултация с кардиолог. Профилактиката е основата в грижата за сърцето и запазване здравето. Нека всички бъдем още по - отговорни към своето сърце.

-------------------------------------------

Можете да запишете час за консултация с д-р Пакеров на *5544 

  • Понеделник
    1. 7:30 - 16:00
  • Вторник
    1. 7:30 - 16:00
  • Сряда
    1. 7:30 - 16:00
  • Четвъртък
    1. 7:30 - 16:00
  • Петък
    1. 7:30 - 16:00