Медицинска онкология

Полезна информация

Цялостното противотуморно лечение е от компетенциите на квалифициран медицински онколог (химиотерапевт), който познава отлично механизмите на действие на противотуморните лекарства, както и нежеланите реакции, които те предизвикват върху организма.

Ето и някои насоки, ако започвате лечение с химиотерапия:

1. Попитайте за страничните ефекти, за да сте подготвени, когато те се появят. Най-честите нежелани лекарствени реакции при химиотерапия са гадене, повръщане и намаляване на броя на белите и червените кръвни тела, а при някои лекарства, временно и напълно обратимо, настъпва косопад. След завършване на лечението косата се възстановява в 100%. В Клиниката ни се използват най-модерни лекарства, предотвратяващи или силно намаляващи тези нежелани реакции.

2. Кръвните показатели се следят преди всяко вливане. Искайте съвет от лекаря как да ги поддържате в нормални стойности. Чернодробните показатели също се проследяват.

3. Здравословното хранене е повече от важно. Приемайте много течности - вода, фрешове (без грейпфрут), чайове.

Важно: в никакъв случай не изключвайте от храната си месо, мляко и млечни продукти или захари, тъй като това ще се отрази неблагоприятно върху вашето здраве!

Ненаучните материали, които се намират в интернет, най-често в пациентски форуми, много често дават пълна дезинформация, забранявайки консумацията на захари, мляко и месо. Много често на подобни места се препоръчва нетрадиционни методи за укрепване на организма (пиене на собствена урина, приемане на различни хранителни добавки, билки и др.). Някои от тези вещества са безвредни, но комбинацията им с химио- или биологична терапия, често може да ги направи вредни и опасни. Бъдете отговорни към своето здраве и не се доверявайте на всичко, което виждате в онлайн пространството.

Важно: Необходимо е всеки пациент, подложен на противотуморно лекарствено лечение, да споделя с лекуващия го медицински онколог целия набор от лекарства, хранителни добавки и билки, които приема или възнамерява да приема, тъй като това може да се окаже критично за лечението.

Почивката не трябва да означава залежаване. Препоръчва се добър двигателен режим - поне 1,5 – 2 км спокойно ходене дневно при редовно хранене и обилен прием на течности. Друга често срещана заблуда забраняваше на пациентите да влизат в минерални води, да се подлагат на масажи, да визат в сауна, да провеждат физиотерапия, да ходят на море или планина, което изобщо не трябва да се ограничава и не е във вреда на пациентите, а напротив.

Важно е да се подчертае, че съвременното противотуморно лечение на пациентите изисква те да са в добро общо състояние, за да може да се провежда химиотерапия. Тя е съвременен и високоактивен метод на лечение, който:

  • не може да се прилага в много напредналите стадии на заболяването
  • не се прилага при някои пациенти, при които онкологичното страдание води до потребност от дълготрайно пролежаване на легло или не могат да се обслужват сами
  • не се провежда, ако има засягане от заболявания на вътрешни органи, чието функциониране е от решаващо значение за провеждането на химиотерапия – например кръвотворенето, бъбречната и чернодробна функциинякои тежки съпътстващи заболявания, акто тежък и труден за контрол диабет, сърдечно- или мозъчносъдова болест, различни процеси на тромбоза в съдове на тялото

Пациентите трябва ясно да  разбират, че химиотерапията НЕ Е СПЕШЕН МЕТОД НА ЛЕЧЕНИЕ, както понякога погрешно им се обяснява в други неспециализирани лечебни заведения.

Също така е важно да се знае, че ракът не е една болест, а около 200 (двеста) различни нозологични единици, с различна прогноза, различно протичане и много често – различно лечение. Така например в един и същи орган може да има различни видове рак (ракът на гърдата, бива няколко вида), всеки от които се лекува с различни лекарства, реагира се с различно общо поведение и носи различна прогноза. Затова се налага специална диагностика, която се определя от лекуващите медицински онколози (химиотерапевти).