Великденските пости вече приключиха и за тези, които са ги спазвали стриктно, идва моментът, в който могат отново да ядат всичко, което поискат. Важно условие при захранването е да се избегне големият шок за организма, който в последните дни е обработвал все по-малко като количество и като разнообразие храна.

Съвети за правилно захранване след Великденските пости дават д-р Хедер, ендокринолог и д-р Касабие, диетолог и консултант по хранене в Acibadem City Clinic в предаването "Пулс" по Nova News.

  • С каква храна и в какво количество да започнем?

Д-р Касабие: "Постите са изключително важни, чрез тях организмът се детоксикира, почива си. Трябва да се внимава предимно с алкохола и количеството на храната. Хората обикновено прекаляват предимно с количеството алкохол. За сметка на това, водата е задължителна. 30 минути преди и 30 минути след хранене. Относно количеството на храната: за дама между 50-60кг, порцията не бива да надвишава 280г. - 300г. "

Д-р Хедер: "Хората не бива да се лишават от нищо по празниците. Ключът е в количеството. Нека да не се превръщат и празниците от няколкодневни в няколкоседмични. Също така не бива да се пропуска на трапезата да се отдели място и за пролетните зеленчуци. Те ще помогнат по лесно за се възприемат и останалите храни от организма". 

  • Как следва да се храни един човек, ако не е постил?

Д-р Хедер: "Независимо дали става за постил човек или не, малките, умерени количества са от ключово значение за правилното хранене и добрия здравен статус".

  • Има ли златна рецепта как да свалим бързо килограми?

Д-р Хедер: Здравословната храна, достатъчното количество вода, упражненията и умерената физическа активност са онези общовалидни фактори, които винаги водят до добри резултати. Витамин Д също е от изключителна важност за правилното функциониране на тялото ни.

Д-р Касабие: Водата е от изключителна важност. Ориентировъчно 50-годишна жена трябва да приема около 1,5-2 литра средно. От изключителна важно е състоянието на червата - ако те са здрави, то това е показател за добър метаболизъм и здрав човек.

Вижте повече по темата във видеото тук.