Кои са ключовите фактори на сърдечното здраве, ролята на превенцията и кога се налага консултация със специалист? Отговор на всички тези въпроси дава д-р Александър Носиков, консултант кардиолог в Диагностично - консултативен център към Аджибадем Сити Клиник УМБАЛ Младост.

  • Какъв е процентът на хора, които страдат от сърдечно-съдови заболявания в България?

Сърдечно-съдовите заболявания са причина номер 1 за смъртност в световен мащаб. Статистиката и в България също е изключително притеснителна: двама на всеки трима души страдат и/или губят живота си от сърдечно-съдови заболявания като миокарден инфаркт, мозъчен инсулт и сърдечна недостатъчност. Процентът е още по-висок, когато говорим за хора над 40 години – при тях показателят често достига 50%.

  • Каква е ролята на храненето и вредните навици?

Храненето оказва влияние най-вече върху инсулиновата резистентност и диабета. Като прибавим към това и затлъстяването, рискът от инфаркт и инсулт се увеличава в пъти. Счита се, че скоро в Европа всеки втори човек ще страда от затлъстяване, което неминуемо ще доведе и до покачване на броя хора, страдащи от сърдечно-съдови заболявания.

От вредните навици най-силно влияние оказва тютюнопушенето. Когато един човек пуши активно и е с повишен холестерол, шансът да развие сърдечно-съдово заболяване се увеличава с 7,5 пъти.

  • Трябва ли всеки, който е преболедувал Covid 19 да посети кардиолог?

Нека всеки пациент, който е преболедувал Covid 19 и има притеснения, да посети специалист. Важно условие тук е този специалист да има опит в пост - ковид проследяване. Уточнение, което искам да направя за всички пациенти, решили да посетят лекар е да не бързат да пускат изследвания, прочетени в интернет пространството. Правилната стъпка е първо да направят консултация с лекар и след това, на база оценка на тяхното здравословно състояние, да се назначат нужните изследвания. Често в моята практика се случва пациентите да идват с вече готов набор от изследвания, които, обаче, се оказват непълни или неподходящи.

  • Каква е ролята на превенцията?

Хората започнаха да идват все по-често на профилактични прегледи, предимно уплашени от ковид усложнения. Оказа се, че при много от тях бяха открити заболявания, които нямат нищо общо с Covid 19 – пре-диабед, диабет, плаки, проблеми с холестерола и много други.  И това е положителният ефект - колкото по-рано се открие едно заболяване, толкова по-ефективно може да се подходи към лечението му.

Когато говорим за здраво сърце, превенцията е от изключително значение, тъй като много често ранните етапи на животозастрашаващите заболвания протичат безшумно и дори безсимптомно. Хората могат да живеят нормално без да усещат повишеното ниво на кръвна захар или високия холестерол. Дори леката хипертония, често се пропуска и не й се обръща внимание.

  • Кой са рисковите групи за сърдечно-съдовите заболявания?

Най-рисковият пациент може да описан по следния начин:

мъж

над 70 г.

има нелекуван диабет от поне 10 г.

има висок холестерол

има високо кръвно

активен пушач

  • Високият холестерол винаги ли означава сърдечно-съдов проблем?

Най-важното при всички пациенти е да се оцени сърдечно-съдовия риск и това е напълно индивидуален процес. Висок холестерол може да означава заплаха за здравето за мъж над 60 години, който вече е имал няколко инфаркта и да е напълно безопасен за млада жена, която не е имала сърдечни заболявания.

  • Кои са здравословните навици, които могат да подобрят сърдечно-съдовия риск?

Има 5 фактора, които гарантират намаляването с до 90% риска от заболявания на сърдечно-съдовата система. Това са:

Редовното движение

Здравословното хранене

Редовна оценка на холестерола

Следене на нивото на кръвното налягане

Отказване от тютюнопушеното

За финал бих искал да посъветвам всички пациенти да не отлагат профилактичните прегледи. Много често по време на тези прегледи се откриват състояния и заболявания, които са животозастрашаващи в дългосрочен аспект.

Материалът е публикуван със съкращения. Пълното интервю може да откриете тук

-------------------------------------------------------

Минимизирайте риска от заболяване чрез нашите персонализирани програми за профилактика. 

Предимства за Вас са:

  • Организиране на прегледите в удобно за време
  • Индивидуален подход и адаптиране според персоналните нужди и здравен статус
  • Личен асистент, който се грижи за цялостната организация
  • Лекар ангажиран с началната оценка на състоянието и с финалното медицинско заключение след проведената профилактика
  • Обособена зона с комфортни битови условия, отделен достъп и възможност за уединение

Може да ни откриете на *5544 или 0700 13 127

Свързани отделения