Есента е най-цветният от всички сезони, но с багрите си природата всъщност ни казва „довиждане“. Това сбогуване с топлите и слънчеви дни, и замяната им с мрачни и студени, става причина за спад в настроението, мотивацията и енергията ни. При не малко от нас води и до отключването на леки депресивни състояния. Възможно ли е да избегнем сезонната депресия по естествен начин, приемайки определени храни? Отговорът е – да!

Знаехте ли, че сред храните съществуват такива със свойствата на естествени антидепресанти? И че не е задължително те да са десерти, пълни с бяла рафинирана захар, която за кратко повдига настроението ни, но оказва лоши последици за здравето ни? Преди инстинктивно да посегнете към парчето торта или блокчето шоколад, знайте, че имате и цял куп други по-здравословни и щадящи здравето ви алтернативи. Кои са те? Това са храните, съдържащи в себе си т. нар. „хормони на щастието“ – допамин, серотонин, меланин, окситоцин…

Витамин B12, който е есенциален за функционирането на човешкия организъм и, за съжаление, не се синтезира в тялото ни. Трябва да го приемаме посредством храната си. Има и много добро влияние върху повишаването нивата на серотонин. Именно по тази причина на първо място в списъка с храните за щастие можем да поставим месата – като телешко, пилешко, пуешко, риба, морски дарове. Важен момент тук е месните продукти да са от животни, отглеждани в естествена среда, без антиобиотици и хормони; телешкото по възможност да е хранено с трева на паша, пилешкото да е отглеждано свободно, а рибата да е диво уловена. Освен всичко друго, месните продукти съдържат голямо количество протеини, благодарение на което, оставаме сити за по-дълго време.

Ако пък предпочитате растителните храни, то бобовите култури са тези, които несъмнено ще ви направят по-ведри и щастливи. Бобът е богат на магнезий, който също участва в синтезирането на хормона на щастието - серотонин. Той е и добър източник на растителни протеини.

Цветната храна, освен че е полезна и богата на антиоксиданти, храни на първо място очите ни. Ето как, добавяйки естествен цвят към чиниите си, да предотвратим сезонната депресия. А какъв по-цветен зеленчук от червеното цвекло! Наред с всичките му полезни качества, правещи го супер-храна, то е богато и на бетаин, подпомагащ производството на серотонин в мозъка. Тези, които не харесват характерния землист вкус на цвеклото, могат да го включат в сутрешния си прясно изцеден сок, смути, а защо не и в хумус.

Оставайки у дома в студеното и дъждовно време, често посягаме към храна, дори когато не сме гладни – най-малкото защото ни е под ръка. Не е задължително обаче тези междинни и необмислени хранения да са вредни и ненужни. Ако търсите нещо хрупкаво, можете да замените солетите и снаксовете с тиквени семки. Тези ядки са доказали свойството си на естествен антидепресант поради наличието на аминокиселината триптофан, отговорна за производството на серотонин в мозъка. Те подобряват качеството на съня, а някои проучвания дори ги посочват като подходящи при преодоляването на фобии.

Освен че е полезно за здравето на чревната ни флора, киселото мляко може да се окаже наш пръв приятел и в битката със сезонната депресия. Ето защо през есента и зимата можете да увеличите консумацията му – голямото съдържание на калций в йогурта се свързва с определени невротрансмитери в мозъка ни, които повдигат настроението ни по естествен начин.

През есента и зимата също така тялото ни синтезира значително по-малки количества от витамин D, който през лятото трупаме посредством излагане на слънце. Добрата новина е, че въпросният витамин, който всъщност е хормон, може да бъде набавен и посредством някои храните. Сред тях са повечето видове гъби, които освен засищащи и подходящи при растителна диета, могат да играят ролята и на естествени буустъри на щастието.

Необмислените, излишни и първосигнални хранения, които инстинктивно правим през студените и мрачни месеци с цел повдигане на настроението ни, често имат неблагоприятен ефект върху здравето и фигурата ни. Именно те, както и спадналата физическа активност, са причина за качването на килограми през есента и зимата, от които след това се чудим как да се отървем. Можем да избегнем повтарянето на този порочен кръг всяка година, повдигайки настроението и щастието си с храни със свойството на естествени антидепресанти. Да пренесем цветовете от природата в чинията си, когато навън е сиво!

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Статията е изготвена от д-р Енджи Касабие. Тя има дългогодишен опит в оптимизирането на здравето, чрез диети и правилно хранене. Методите и са насочени към промяна на храненето и начина на живот, посредством отслабване без глад, възстановяване на функfblaциите на цялото тяло и дълготрайно забавяне процесите на стареене. Д-р Касабие изготвя индивидуалени хранителени режими, съобразени с нуждите на пациента. Можете да запишете час за консултация на телефон *5544

  • Вторник - 08:00-12:00
  • Сряда - 08:00-12:00
  • Четвъртък - 08:00-12:00

Свързани отделения