Прогнози на Световната здравна организация сочат, че към 2030г. сърдечните заболявания ще отнемат живота на 23 млн. души всяка година. В България трудно може да се цитират конкретни цифри, тъй като официалните данни са непълни и огромно количесто сърдечно болни са извън статистиката на лечебните заведения. Може да звучи стряскащо, но много хора си мислят, че имат здраво сърце, но това често се оказва заблуда. Поне според д-р Александър Носиков, кардиолог в ДКЦ Аджибадем Сити Клиник Младост

---------------------------------------

Д-р Носиков: За съжаление сърдечните болести и инсултът са водещата причина за смърт в света. Някои от факторите, като например фамилната обремененост, не са под наш контрол, докато други, като високото кръвно налягане, могат да бъдат регулирани чрез стриктно спазване на лекарските препоръки. Освен поддържането на здравословен начин на живот, многобройните пациентски истории ни показват как посещаването на редовни профилактични прегледи, е другият най-добър начин да предотвратим и контролираме по-сериозни състояния.

Бих искал да ви дам пример с един пациент от моята практика, за когото често разказвам и то не защото е уникален случай, а защото е показателен за важността на профилактичните прегледи, дори тогава, когато човек не усеща симптоми и болка.

Езра е мъж на средна възраст, който регулярно дарява кръв на всеки 6 месеца. Съвсем рутинно лекарят, който го подготвя за процедурата, го преглежда и засича шум на сърцето. Пациентът обаче няма симптоми и отлага прегледа при кардиолог. Сходна ситуация се повтаря след шест месеца, когато втори лекар го съветва да посети кардиолог, поради наличие на шум в сърдечната област. Езра се свързва с мен, убеден, че сърцето му е здраво, отказващ да приеме възможността да има сърдечно заболяване, без да изпитва какъвто и да е дискомфорт.

След преглед и проведено изследване с ехограф установявам вроден порок на сърцето. Следва една много сериозна дискусия с пациента какво следва от тук нататък. Моят единствен съвет за него е операция и то в обозримо бъдеще, а не след години. Пролемът при конкретният порок е, че ако се изпусне подходящия момент за операция, лявата камера не се възстановява или поне не се възстановява напълно.

Тук крайгълният камък е един обикновен профилактичен преглед, който проведен на време, би могъл да спести много допълнителни усложения. Въпросното състояние може да се открие чрез стандартен профилактичен преглед с ехокардиограф. Често се открива именно по този начин, но в по-късен етап от живота. Обичам да казвам, че сърдечно-съдовите заболявания са коварни заболявания, заради заради липсата на остра симптоматика, т.е имаме един период на „измамно благополучие“. Лесно се свиква с лека тахикардия, много често дори повишено кръвно налягане не се усеща от пациента.

Историята на Езра е типичен пример за важността на профилактиката. Благодарение на прегледите при рутинна процедура и решението на Езра да проведе профилактичен преглед, днес той е опериран и в добро здраве.

Интересно е, че дори при наличието на симптоматика, много пациенти предпочитат да не изследват състоянието си подробно, най-вероятно от притеснение и страх какво предстои. Открити навреме, с методите на съвременната медицина, повечето състояния позволяват лечение и напълно оздравяване. Да познаваме добре здравето си и неговите особености ни дава възможността да подобрим и удължим начина и качеството на живот.

-----------------------------------

Свързани отделения