През лятото на 2022 г. тв водещият Сашо Диков претърпява тежка сърдечна операция. Повече от 10 г. екипът на проф. Иво Петров полага грижи за сърцето на пациента, който страда от фамилна хиперхолестеролемия, предавана генетично. Емблематичният журналист е наследствено обременен с висок холестерол, баща му умира на 54 години от инфаркт.

Вискоите нива на холестерола при Сашо Диков водят до преждевременно развитие на атеросклероза и налагат през годините поставяне на три стента. Но с течение на времето поради натрупаните холестеролни плаки се стесняват аортната клапа и стволът на лявата коронарна артерия, което възпрепятства кръвообърщението от и към сърцето.

Д-р Асен Келчев, завеждащ Отделението по Кардиохирургия, и неговият екип извършват сърдечна операция за смяна на клапата и байпас хирургия.

Септември е месец на периферно-съдовите заболявания, а на 29 септември отбелязваме Световния ден на сърцето. И затова говорим за превенция, съзнателна грижа и навременно проследяване на здравето на сърцето при специалист. Профилактичният преглед при кардиолог може да спаси живот.

Проф. Иво Петров обясни, че при някои хора генетично нивата на холестерол са по-високи, което увеличава риска от преждевременно развитие на атеросклероза. Всеки човек след 16-тата си година има някакво ниво на склеротичен процес, но при хората с фамилна хиперхолестеролемия този процес е много по-ранен и с много по-лоша прогноза. Нивата на холестерола при това заболяване на зависят от начина на хранене и дори при веганска диета и много строг режим могат да се намалят с около 15-20 %,  което не е достатъчно. С  годините холестеролните клапи се втвърдяват и калцират. И става невъзможно да се поставят стентове, за да се разширят тези съдове, евентуална интервенционална процедура носи голям риск.

При рутинен преглед със Стрес тест кардиологът д-р Инна Царева установява, че състоянието на пациента е високорисково и че трябва да се направи имплантация на нова клапа и да се постави байпас на коронарната артерия. Затова през август 2022 г. се стига до кардиохирургична операция.

"При Сашо Диков се наложи да поставим байпас, тъй като стентовете вече не могат да помогнат. Байпасът прескача увредените участъци на съдовете и се смята за едно от най-добрите изобретения на човеството", обясни д-р Келчев.

"Благодарен съм за това, че моето разбито сърце най-сетне е добре. След петчасова операция и 25-сантиметров белег, вече мога да се движа и сам да се обслужвам. Възстановявам се. В началото беше доста сложно - правя две-три крачки едва-едва, с всеки един ден се чувствам по-добре и по-добре", това каза Сашо Диков от ефира на своето предаване, където гости му бяха проф. Иво Петров и д-р Асен Келчев.