На 29 септември отбелязваме Световния ден на сърцето. Идеята за това ежегодно събитие датира от 1999 г. и е на Антони Байес де Луна, президент на Световната сърдечна федерация (1997-1999).

Повече от 90 държави участват в кампаниите за деня на сърцето и тези международни усилия се оказват ефективен метод за популяризирането на информацията за сърдечно-съдовото здраве.

Сърдечно-съдовите заболявания са причина за почти половината от всички смъртни случаи от незаразни болести, което ги прави убиец номер едно в света. Сърдечно-съдовите заболявания отнемат 18,6 милиона живота всяка година. Повечето от тези случаи са резултат от коронарна болест на сърцето или инсулт. Основните причини за сърдечно-съдови заболявания са лоша диета, високи холестерол и кръвна захар, липса на движение и упражнения, тютюнопушене и хроничен стрес. Кампанията за Световния ден на сърцето има за цел да информира и обучава обществеността как да контролира тези рискови фактори, за да се предотврати развитието на сърдечно-съдови заболявания.

УМБАЛ Сърдечно-съдов център традиционно и тази година провежда кампания за Световния ден за сърцето с акцент върху профилактичните прегледи при кардиолог и върху движението като препоставка за здраво сърце. 

 

Стресът като основен рисков фактор за сърдечно-съдови заболявания

Стресът може да се появи в различни ситуации - от взаимоотношенията през работата до приятни спортни събития. И всичко това може да повлияе на здравето на сърцето.

В скорошно проучване, което проследява участниците в продължение на 18 години, жените, преминаващи през два или повече развода, са имали повишен риск от инфаркт, който е подобен на този при пушач или при човек с диабет. Проучването установява по-висок риск от инфаркт при мъже, които също са имали множество разводи. Въпреки че мъжете виждат полза за здравето от повторния брак, жените не. Дори десетилетия след развод стресът във връзката може да остави мощен отпечатък върху здравето.

Стресът, свързан с работата, също може да навреди на сърцето ви. Клинични проучвания сочат, че хората, които са по-притеснени да изгубят работата си, са с близо 20% по-предразположени към сърдечни заболявания. Но хората, които са щастливи в работата си, също може да бъдат хронично стресирани и поради конкурентоспособността на работата си или защото се опитват да балансират работата с личния си живот.

Изненадващо е, но дори стресът, свързан с приятни събития, може да повиши риска от сърдечно-съдов инцидент. Има данни, че по време на първенствата по футбол инфарктите драстично се увеличават.

Как стресът провокира сърдечно-съдови заболявания

Стресът може да увеличи възпалението в тялото, което от своя страна е свързано с фактори, които могат да навредят на сърцето, като високото кръвно налягане и по-ниския „добър“ холестерол. Клинични проучвания посочват сочат стреса като основен фактор за причина за развитиет на атеросклероза.

Хроничният стрес може да засегне и сърцето по по-индиректен начин. Когато сте притеснени, сте склонни да спите лошо. Освен това е по-малко вероятно да спортувате, да избирате здравословна храна или да наблюдавате теглото си. Всички тези промени в начина на живот могат да изложат здравето на сърцето на риск.

Как да защитите сърцето си от стреса

Много хора приемат стреса като нещо отделно и различно от здравето си. Ако се борите с някакъв вид стрес, трябва да знаете, че това може да има опасни последици. Специалистите съветват да следвате няколко стъпки, които могат да ви помогнат да защитите сърцето си по време на стресови момент.

Консултирайте се със специалист, особено ако имате други рискови фактори за сърдечно-съдови заболявания - като затлъстяване или високо кръвно. Понякога дори само разговор с вашия лекар може да ви убеди да промените начина си на живот.

Оставете стреса да ви мотивира. Превърнете стреса в причина да се движите и да спортувате, вместо да го използвате като извинение да избягвате физическа активност. Когато имате напрегнат ден, разходка с приятели по време на обяд или след работа, може да подейства като терапия. Медитирайте - с група или сами вкъщи, в парка, в планината или правете кратки медитативни почивки, докато работите през деня. Всички видове спорт неутрализират стреса.

....................................................................................................................................................................................................................

На снимката: Проф. Иво Петров, който неутрализира стреса с практики по медитация и йога и има черен колан по карате. Заедно със свой пациент, на когото е поставил три стента след инфаркт и който е треньор по карате. Двамата се включиха в кампанията на УМБАЛ Сърдечно-съдов център за Световния ден на сърцето с посланието: Движение и спорт за здраво сърце.