Биляна Савова е жена с мисия. Чрез различни програми и семинари, които организира, помага на много хора да се обърнат към себе си чрез ново разбиране и грижа за тялото и психиката. Биляна е била един от създателите и дългогодишен арт директор на списание EVA. Основател е и на фондация "МС - Мога Сам", която помага на хора с диагноза множествена склероза. След като преди 14 години е диагностицирана с тази дегенеративна болест, започва да търси практики и терапии, които да задействат естествените процеси в тялото за самолечение, както и да намери причините вътре в себе си – в психиката, в емоциите, в начина на живот.

Занимава се активно с йога, медитация и аюрведа, но и се доверява на съвременната медицина. За съжаление в резултат на вроден сърдечен дефект е увредена аортната клапа на сърцето на Биляна и това налага да й бъдат направени две отворени кардиохирургични операции за смяна на клапата.

Първата интервенция е преди 6 г., но с течение на времето имплантираната аортна клапа дегенерира и преди 4 г. Биляна се подлага на реоперация. Д-р Асен Келчев, завеждащ Отделение по Кардиохирургия в Аджибадем Сити Клиник УМБАЛ Съдречно-съдов център, извършва подмяна на първия имплант с нова биологична безшевна клапа.

 „Моята детска мечта беше да стана хирург и много исках да присъствам на собствената си операция, но разбира се беше невъзможно. Благоговея пред хирурзите, почитам тяхната работата и много им се възхищавам“, сподели Биляна Савова след незабравимото си преживяване в операционната, където е специално поканена от екипа кардиохирурзи да наблюдава сърдечна операция.

Биляна се подготвя за втората операция цяла година, за да доведе ума и тялото си до съвършената кондиция, която да позволи да понесе операцията по-леко, плавно и без стрес. И с цел да не разреши на заболяването множествена склероза да се събуди. Тя вече знае какво е и какво да очаква от операцията като преживяване. Работи упорито със специални дихателни упражнения, медитативни практики, йога и спазва хранителен режим.

„Рискът при една реоперация е още по-голям, отколкото при една първична процедура, изисква много добра оперативна техника и висш пилотаж от страна на екипа, но и добрата кондиция на пациента е важна“, обясни д-р Асен Келчев за процедурата.

Въпреки възможността за щадяща операция с малък разрез,  за по-голяма безопасност на  пациентката, д-р Келчев избира да приложи класическа кардиохирургия с голям разрез.

Биляна е първата жена в България с имплантирана специална биологична аортна клапа с по-дълъг живот, възможно най-добрата клапа, която може да получи един пациент с подобно клапно увреждане. Препоръчва се при млади хора и е с много добра очаквана продължителност над 30 г., осигурява висок стандарт на живот за пациента.

В момента Биляна готви поредните издания на програмата за личностна трансформация, чиито идеолог и създател е тя – Plan to BE/ План да бъда, както и едно съвсем ново преживяване, с което ще продължи да помага на хората да намерят верния път за себе си и да се доближават все повече до съвършеното здраве, житейския смисъл и истинското благоденствие.