На снимката: Найден заедно с кардиолога д-р Яна Найденова

 

Преди по-малко от година спасяват живота на Найден с операция по спешност в столична болница заради животозастрашаваща дисекация на аортата. Тя се причинява от разкъсването на най-вътрешния слой на аортата (интимата) или от кръвоизлив в средния й слой (медията), в резултат на което той се разслоява под действието на повишеното налягане в съда. Това създава условия за нейното спукване (руптура) или нарушение на кръвообращението на мозъка, коремните органи или крайниците.

Причините за възникването на разкъсване на аортата са разнообразни. В 80% от случаите е недобро лечение на артериална хипертония. В останалите 20% говорим за усложнения на атеросклероза, предишни операции, бременност, много рядко - синдромът на Марфан – наследствено заболяване, което се характеризира с недостатъчност на съединителната тъкан.

Научно доказано е, че 25% от пациентите, претърпели операция по повод аортна дисекация, се нуждаят от повторна процедура в рамките на до 5 години от интервенцията. За жалост, днешният ни герой не прави изключение. Разбирайки, че Аджибадем Сити Клиник УМБАЛ Сърдечно-съдов център е специализиран аортен център той се обръща към екипа на д-р Асен Келчев – завеждащ Отделението по кардиохирургия в лечебното заведение.

Първата операция минава изключително тежко за Найден. „3-4 месеца след нея трябваше да спя само по гръб, не можех да правя почти нищо по цял ден, не можех да вдигам нищо, даже и да си разтварям ръцете широко. Цялото преживяване беше много тежко за мен“, връща лентата назад Найден.

Последяването на всички пациенти, преминали операция на аортата, трябва да се провежда регулярно и то всяка година, задължително – в специализиран аортен център. Част от тях включват контрастни компютър томографски изследвания (Контрастен Скенер на аорта). Именно доброто проследяване на здравния статус на Найден предотвратява евентуалния лош сценарий и операцията този път не се извършва по спешност.  

„Оперирахме Найден на 21 юни, 8 месеца след първата му операция. Сменихме неговата аортна клапа с иновативна биологична клапна протеза с очакван по-дълъг живот. По този начин той няма нужда да приема лекарства, разреждащи кръвта (антикоагуланти), които повишават риска от кървене при пациенти с дисекация на аортата“, отбелязва д-р Келчев.

„Изключително съм благодарен и доволен – екипът на Отделението по кардиохирургия и отношението тук са много добри! Втората операция няма нищо общо с първата. Сега още на втория ден се чувствах така, сякаш не съм опериран. Доктор Келчев ми сподели, че всичко е минало брутално добре, дължа му живота си“, споделя ни Найден, докато чака близките си да дойдат и да го отведат у дома.

14 дни след операцията предстои първата му контрола. Втората – 14 дни след първата. И после, както Найден вече добре знае – регулярно провеждане на Контрастен Скенер на аортата и консултация с д-р Келчев.

Аджибдем Сити Клиник УМБАЛ Сърдечно-съдов център е специализиран в лечението на аортни заболявания и предлага на своите пациенти пълния набор хирургични и ендоваскуларни (безкръвни) процедури за оптимален резултат.

Мултидисциплинарният подход с участието на инвазивни кардиолози, кардиохирурзи, съдови хирурзи и анестезиолози помага за добрите резултати при лечението на тези високорискови състояния.

За консултация с нашите специалисти не се колебайте да ни потърсите на тел *5544 с опция Сърдечно-съдов център!