Нов мамограф в АСС Варна

Moreto.net публикува обзорен материал за изминалата 2023-та година за Аджибадем Сити Клиник Варна във факти и числа.

Най-новият ядрено-магнитен резонанс, нов мамограф и нови лекари – така Аджибадем Сити Клиник Варна влиза в 2024-та година. Медицинският център отбелязва 2023-та като година с осъществени хиляди прегледи от специалисти, образни и специализирани изследвания.
Лекарите-специалисти са провели над 71 500 прегледа. Извършени са 36 800 образни изследвания и 54 000 теста в клинична лаборатория.

Над 97 000 са преминалите пациенти през миналата година. От тях 2 172-ма са чужденци от 100 страни на света. Най-многобройни са гражданите на Русия, Украйна, Германия, Великобритания, Италия и др. На клиниката са се доверили също пациенти от Куба, Япония, Китай, ЮАР, Суринам, Панама, Мексико.

Към екипа се присъединиха нови медици: авторитетният хематолог и детски онкохематолог проф. Валерия Калева, младите и опитни д-р Яна Димиева, нефролог и д-р Евгени Николаев, хирург, както и най-младото попълнение – д-р Фатиме Орцева, АГ-специалист.

Аджибадем Сити Клиник Варна вече може да посреща по-голям поток от пациенти, които се нуждаят от образни изследвания, благодарение на новата си техника. На първо място това е по-комфортният за пациентите, по-бърз и с повече възможности ядрено-магнитен резонанс. Дори и изследвания, които до сега отнемаха час, се правят в рамките на 10 до 15 минути. По-комфортен и със съвременен дизайн е и новият дигитален мамограф в клиниката. Благодарение на опитните рентгенолози и рентгенови лаборанти на него се извършват изследвания на млечна жлеза с по-голяма точност и бързина. УНГ-лекарите вече преглеждат с нови, модерни УНГ-сетове, които позволяват и едноскопска диагностика на гърло и нос.

През 2023-та специалистите в здравното заведение „разчетоха“ над 14 800 рентгенови изследвания, 2 595 мамографии, над 4000 магнитно-резонансни томографии, над 6 400 компютърни томографии. Те са провели близо 9000 специализирани ехографии на бебета, деца и възрастни.

И през 2024-та Аджибадем Сити Клиник Варна ще бъде на разположение в съботни дни за удобство на пациентите. Изследванията в клинична лаборатория и на рентген са без записване на час. Лекар-вътрешни болести и УНГ-специалист преглеждат в съботни дни.

През новата година ще продължат и консултите със специалисти от лечебните заведения на веригата от София. Съдовият хирург доц. д-р Стефан Стефанов от Аджибадем Сити Клиник УМБАЛ Младост започна прегледи във Варна миналата година. Негов фокус са съдови усложнения при хора с диабет и лечение на запушени каротидни артерии. Ортопедът д-р Евгени Влаев консултира възрастни и деца с патология на крайници и гръбначен стълб. Той извършва операции в Аджибадем Сити Клиник Болница Токуда в София. Второ мнение за PET ще продължи да дава доц. д-р Павел Бочев. Възможности за модерно лечение на онкологични заболявания ще обсъжда с болни и близките им и д-р Николай Недев, лъчетерапевт от Аджибадем Сити Клиник УМБАЛ Младост в София.

Във варненската клиника продължава извършването на специфични процедури: литотрипсии, за разбиване на камъни в бъбреците и ортотрипсии при някои ортопедични състояния. Все по-често пациенти избират лазерна аблация на разширени вени при съдовите хирурги доц. Ангелов, д-р Големанов и д-р Добромиров, където не се изисква престой в болница. Продължават изследванията с гастроскоп и извършването на биопсия на кожа и млечни жлези. В лечебното заведение се провежда и специфичното изследване урофлорометрия, което помага на уролозите при диагностиката на отделителна система.

Нови лекари 2023
Проф. Валерия Калева, хематолог /вляво/, д-р Евгени Николаев, хирург, д-р Фатиме Орцева, АГ и Яна Димиева, нефролог се присъединиха към екипа на клиниката през 2023 г.