Доц. Стефанов, съдов хирург

Пациенти с артериални заболявания – „диабетно“ ходило, аневризми на гръдна и коремна аорта и нужда от оперативно лечение на стеснена сънна артерия ще преглежда доц. Стефан Стефанов от София. Специалистът ще консултира болни на 9 декември 2023 в Аджибадем Сити Клиник Варна на ул. „Брегалница“ 1.

Доц. Стефанов завежда Клиниката по съдова и ендоваскуларна хирургия в Аджибадем Сити Клиник УМБАЛ Младост в София. Той има значителен опит в диагностиката и лечението на артериални заболявания като хронична артериална недостатъчност на горни и долни крайници, стеснения на сънните артерии при мозъчно-съдова болест, Синдром и Болест на Рейно. Във Варна той ще консултира и пациенти с остри и хронични лимфедеми.

Основен фокус за доц. д-р Стефан Стефанов е лечението на съдовите заболявания при пациенти със захарен диабет. Той е въвел за първи път в България редица операции на артериите на ходилото при тези болни – т.нар. Дистални артериални байпаси. Дисертационният труд, който е защитил през 2015 г., е на тази тема. 

Доц. Стефанов и неговият екип са записали рекордна статистика от над 600 извършени дистални байпаси на долни крайници за последните 10 години, предимно при пациенти с диабет, спасили от ампутация тези болни. Целта на съдовите специалисти в неговия екип е превенция на ампутациите при пациенти с критична исхемия на крайниците, най-често диабетици.

Прегледите във Варна включват Доплерова сонография на артериите и периферно измерване на артериално налягане. Всеки преглед завършва с препоръка за най-правилното лечение според индивидуалните проблеми на пациента в тон със съвременните световни тенденции в съдовата хирургия.

Консултите във Варна са само платени, със записване на час на тел. 0700 33 900 или 0892 20 20 80.