Сред участниците в срещата бяха доц.д-р Димитър Калев – медицински онколог, проф. Румен Ненков – гръден хирург, лекари от УМБАЛ „Св. Анна“, СБАЛОЗ „Марко Антонов“, АГ болница във Варна и др. В дискусиите участва и д-р Вълкан Иванов – онкопластичен хирург на гърда и лекар от УМБАЛ Аджибадем Сити Клиник Младост в София и Аджибадем Сити Клиник Медицински център – Варна.

„Необходимо е да се обединим около алгоритъм, който да свързва диагностичните и лечебни пътеки за диагностика на рак на гърдата. Пациентите се лутат, а ние сме хората, които да им покажем възможностите и да им дадем план за лечение след като имат потвърдена диагноза“, каза д-р Красимир Шопов, създател на фондацията. За своето кратко съществуване тя вече има своите постижение: НЗОК възприе като стандарт кор-биопсията за доказване на рак на гърдата и необходимостта от оперативно лечение.

„За мен комисия от специалисти трябва да обсъжда всеки отделен случай и да излиза с предложение за лечение пред пациентите преди операция. В момента съвременната неадювантна терапия дава нови възможности за лечение преди да се предприемат действия от хирурзите“, подчерта доц. Димитър Калев. 

„От опита, който имам във Великобритания и практиката в Европа, не се предприема никаква операция преди резултатите от кор-биопсия. Пациентът първо трябва да уточнен със средствата на Образната диагностика и патоанатомията и след това да му се представи програма на лечение“, каза д-р Вълкан Иванов, онкопластичен хирург на гърда. От началото на 2021 той е в процес на създаване на Breast center за лечение на рак на гърдата в УМБАЛ Аджибадем Сити Клиник Младост в София.

В България все още не се работи изцяло по установените в света стандарти за диагностика и лечение на едно от най-коварните заболявания – рака на млечната жлеза. Обединяването на експертите върху единна практика ще даде повече възможности пред пациентите и ще  ни приближи до това, което се прави в развитите страни. 

 

Свързани отделения