Клинична лаборатория Варна

Скрининговият тест, който провеждаме, доказва наличието на образувалите се в организма антитела при инфектиране с вируса. Това е първата стъпка в диагностиката на заболяването“, казва д-р Моника Тодорова, завеждащ Клинична лаборатория в Аджибадем Сити Клиник Медицински център Варна. Тестът може да се провежда заедно с всяко друго кръвно изследване.

По статистически данни близо 77 000 българи са инфектирани с вируса на Хепатит С. В 80% от случаите заболяването хронифицира, което означава, че 6 месеца след заразяването с вируса организмът не е успял да го изчисти спонтанно чрез имунната си система. Медиците напомнят, че има съвременни терапии за лечение, които се прилагат в България. Последните водят до успех при 99.9 % от случаите. Лечението на Хепатит С е безплатно за всички здравноосигурени пациенти в България и протича в рамките на 8-12 седмици. Навременното лечение на инфекцията е от първостепенно значение, защото с течение на времето черният дроб на пациента се уврежда и може да се стигне до развитието на цироза или хепатоцелуларен карцином.

Ако принадлежите към някоя от застрашените групи пациети, за Вас ще бъде полезно да се изследвате за Хепатит С. Лекарите препоръчват скринингов тест за хора с повишени чернодробни ензими, хора с татуировки и пиърсинг, употребили инжекционно или интраназално наркотични вещества, дори и еднократно. Тестването за Хепатит С ще даде информация и за състоянието на пациенти, претърпели кръвопреливане, операции и трансплантация преди 1992 г., медицински персонал, работещ с кръв и кръвни продукти, пациенти на хемодиализа.

Скрининговият тест, който провеждаме безплатно в Аджибадем Сити Клиник МЦ Варна е първата стъпка към поставянето на окончателната диагноза. При положителен бърз тест за анти HCV антитела се налага извършването на допълнителни, по-високоспециализирани изследвания, а именно ELISA и PCR тест.

В България има 13 специализирани клиники за лечение на хроничен вирусен хепатит С, където се оценява тежестта на чернодробното заболяване и се назначава най-подходящото лечение.

За повече информация във връзка с безплатното тестване за Хепатит С в Аджибадем Сити Клиник Варна може да се обадите на тел. 0700 33 900 или 0892 20 20 80. Клинична лаборатория в медицинския център работи и в съботни дни.