Д-р Петър Добромиров е съдов хирург с близо 10-годишен опит в лечението на разширени вени с лазер. Той вече има стотици пациенти с хронична венозна болест, които са преминали през тази процедура. И през лятото той и колегата му д-р Димитър Големанов продължават да прилагат лечение на разширени вени по метода на лазерната аблация в Аджибадем Сити Клиник Варна.

Лекарят дава повече разяснения  пред Moreto.net за този сравнително нов метод и приложението му в горещите дни.

Какви са предимствата на лазерната аблация пред класическата хирургия?

Опитът показва, че това е най-добрият метод за лечение на разширени вени, поради това, че няма разрези, няма престой в болница, възстановяването е бързо. Усложненията са сведени до минимум. Подходящ е за много възрастни пациенти и за пациенти с придружаващи заболявания. Това е щадящ метод на лечение и както се оказва в годините – с много добър дългосрочен резултат.

Важно е да подчертая, при всеки отделен случай се прилагат комбинирани методи за лечение на разширени вени – лазерна аблация, допълнително се налага при голяма част на пациентите склеротерапия, пенотерапия, минифлебектомия /хирургично отстраняване на големи клонове вени/.

Тъй като напоследък мои снимки и името ми са намесени в интернет реклами за кремове срещу разширени вени, апелирам пациентите да не им се доверяват. Лечението за всеки случай е индивидуално и се преценява от специалист. Затова е по-добре да се обърнете към вашия лекар, за да избере подход, подходящ за вас.

Има ли пречки да се направи лазерна аблация на разширени вени в горещите дни?

От хирургична и медицинска гледна точка няма пречки, няма противопоказания за опериране на пациенти с разширени вени чрез лазер. Единственото неудобство е носенето на еластичен чорап след процедурата. Имаме значителен опит с направени множество процедури през лятото. Когато пациентът е запознат и спазва препоръките за следоперативно възстановяване, лечението е ефективно.

Еластичен чорап се носи задължително след всякакъв вид процедури при разширени вени: както при лазерна аблация, така и при обикновена склеротерапия, микросклеротерапия, пеносклеротерапия. От една страна целта е по-бързото възстановяване от разширените вени и от друга страна профилактика на дълбока венозна тромбоза.

След лазерна аблация се препоръчва движение – не натоварване, а нормални разходки без тежки физически дейности месец след процедурата. Трябва да се избягва продължително стоене прав или седене.

Как влияе топлото време на вените?

Доста пациенти ни посещават за преглед през лятото. В горещините оплакванията при хронична венозна болест се обострят - започват да се образуват отоци. При някои пациенти в по-напреднали стадии се образуват пигментации, уплътнение на кожата, дори поява на варикозни рани.

През лятото често се налага да оперираме усложнения от тромбофлебит и варикофлебити – това са усложненията на нелекувани разширени вени.

Често пациенти, които живеят в чужбина, идват във Варна, за да се лекуват чрез лазерна аблация. Там методът е приложим, но достъпът до лекар е много труден и цените са изключително високи в сравнение с България.

Отлагат ли лечение на разширени вени пациентите?

Хората са различни. Някои предпочитат консервативното лечение – мазането с медикаменти води до субективно подобрение на оплакванията. Но това не  решава проблема, не лекува заболяването. Има и голяма част от пациентите, които се лекуват своевременно.

Отлагането на лечението води до хронична венозна болест - прогресия на заболяването и усложнения.

Какъв е ефектът на морето и слънцето върху разширените вени?

Ефектът на морската вода е много добър, облекчава оплаквания като тежест и дискомфорт. Като цяло морето има благотворно въздействие върху разширени вени, но не лекува заболяването. Препоръчваме на пациенти с разширени вени да не излагат крайниците си продължително на слънце.

https://www.moreto.net/novini.php?n=500056