Д-р Георги Панайотов уролог
- Д-р Панайотов, кои са симптомите на рак на простатата?
- Трябва първо да отбележим, че това е заболяване, което се среща основно при мъже над 50-годишна възраст. Основният проблем при рака на простата е, че ранни симптоми почти не се наблюдават. В повечето случаи те могат да съвпадат със симптомите на доброкачествената простатна хиперплазия – смущения в уринирането – слаба струя, често и трудно уриниране. Първа проява на болестта може да бъде болка дълбоко в таза, излъчваща се към опашната кост или ректума. Много често първите симптоми се наблюдават, едва, когато туморът вече е направил метастази в костите.
- Колко често трябва да се преглеждат мъжете и защо?
- Изключително е важно ракът на простата да бъде открит в ранен стадий, а това може да стане с редовни прегледи. Мъжете над 50-годишна възраст трябва да имат своя ритуал и да посещават уролог веднъж годишно. Специалистът извършва ректално туширане – достъпен и точен метод за откриване на аномалии в жлезата. За да се установи наличие на ракови клетки, се назначава лабораторно изследване – простатно специфичен антиген (PSA). Важно е да се знае, че високите стойности на PSA не означават автоматично злокачествено заболяване. Маркерът е органно специфичен, но не и туморно специфичен и повишените находки може да се дължат на скорошна манипулация в областта на простата или заболявания като простатит, доброкачествена хиперплазия и др. Изследването се използва широко при профилактика на рака на простатата, но не и като единствен показател.
- Как се лекува рак на простатата?
- Като повечето онкологични заболявания се лекува комплексно – основно чрез хирургия, хормонална терапия и лъчетерапия. В Аджибадем Сити Клиник Болница Токуда в София колегите прилагат един от най-модерните методи на хирургия – с робот Да Винчи. А в Аджибадем Сити Клиник Младост лъчетерапевтите имат вече значителен опит с лечение чрез брахитерапия – локален метод, който позволява подаване на високи дози лъчение без да се засягат околните тъкани.

Свързани отделения