Специализирани центрове

Клиничен център за комплексно лечение и профилактика на лимфедем

Клиничният център за комплексно лечение и профилактика на лимфедем осигурява профилактика и лечение на първичен и вторичен лимфедем. За първи път у нас се провежда комплексна програма за лечение на лимфния едем (натрупване на лимфна течност в мастните тъкани точно под кожата, което води до оток, най-често на ръцете, краката и др), включваща хигиенно-диетичен режим, съвети за грижа за кожата на засегнатия крайник, физическа активност, масажи тип лимфен дренаж от физиотерапевт сертифициран за този тип масаж, компресивна терапия и процедури за комплексно лечение на пациентите.

Контакти:

Тел.: 02 403 4911; 02 403 4102

Информация и полезни съвети за пациентите               

Системата на кръвообращението се състои от артерии и вени - тръбопроводна система, в която сърцето е помпата. Артериите носят кръв, богата на кислород и хранитени вещества от сърцето към различни органи. Кръвта напуска нашите органи чрез венозни капиляри, които стават по-големи вени, докато кръвта с  метаболитните отпадъци и въглеродния диоксид се върне в сърцето. Капилярите са пропускливи, което позволява обмен на вещества в органите. Системата на кръвообръщение е затворена верига. Лимфната система е прозрачна система, която придружава и работи с кръвоносната система. Лимфната система е подобна по това, че има капиляри, съдове и лимфни възли. Лимфната система обаче не е затворена верига. Тя започва в органите и в пространството между клетките, където абсорбира тъканна течност и протеини, известна като лимфна течност. Тя съдържа протеини, соли, вода, бели кръвни клетки, спомагащи за борбата с инфекциите и др. от различни части и области на тялото (вкл. ръцете и краката) и се връща обратно в сърцето. Увреждането на лимфната система означава, че протеините и тъканните течности просто остават там, където са, в тъканите, водещи до оток, известен като лимфедем. Лимфната система също така играе важна роля в имунната защита на организма.

Лимфедемът е подуване или оток, най-често на ръцете или краката, но може да засегне и лицето, шията, корема и гениталиите. Първичният лимфедем може да се появи във всеки един момент от живота на човека, то е вродено състояние и е свързан с вроден дефект лимфните съдове. Вторичният лимфедем се причинява от всякакъв вид увреждане на лимфната система. Уврежданията могат да бъдат контузии, дислокация, инфекции от бактерии, гъбички или вируси, след оперативни интервенции и онкологично заболяване, особено ако се премахнат лимфните възли и се последва от лъчетерапия или химиотерапия.

Признаци /симптоми/ на лимфедем:

  • Подуване
  • Чувство на пълнота или тежест в ръката, крака, корема или гениталиите
  • Кожата променя текстурата си, чувства се стегната или твърда, понякога изглежда червена
  • Новопоявила се  болка, мравучкане или друг дискомфорт в областта на отока
  • По-малко движение или гъвкавост в близките стави, като в ръката, китката или глезена, клепачите или устните при по-изразен оток
  • Проблем с обличането на дрехи в една област, ръкав на яке, обуване на панталон или  на обувка, които са тесни
  • Колани, пръстени, часовници и/или гривни се чувстват стегнати, въпреки че пациентът не е  натрупал тегло

Кога възниква лимфедем?

Може да започне веднага следхирургия или кожна инфекция - краткосрочен лимфедем /временен/. Обикновено е лек и изчезва в рамките на 1 до 2 седмици. Може да се случи  и около 6 до 8 седмици след операция или лъчелечение. Засегнатата област може да изглежда червена и да се чувства гореща, което може да е признак на съдово запушване, инфекция или друг проблем. При такива случаи трябва веднага да се потърси съдов специалист.

Може да започне месеци или години след лечение на рак или рецидивиращи кожни инфекции - хроничен лимфедем. Проявява се след много месеци или дори години. Отокът може да варира от лек до тежък. Лимфната течност, която се събира в кожата и подлежащите тъкани, може да създава много неудобства – да ограничи движението, да затруднява лечението на рани, да доведе до инфекции.

Кога да потърсите помощ?

При поява на оток се посъветвайте се с Вашия лекар и се консултирайте със съдов специалист – ангиолог или съдов хирург.

Кой получава лимфедем?

Лимфедемът може да се превърне в проблем при обструкция на тумори, след операция с отстраняване на лимфни възли или радиационна терапия за какъвто и да е вид онкологично заболяване. Това често е свързано с лечения на рак на гърдата, рак на простата, рак в областта на таза (на пикочен мехур, тестиси, матка, вулва  или маточна шийка), лимфом, меланом. Лимфедем се появява и след голям оперативен цикатрикс, кожна инфекция, затлъстяване,  напреднала възраст, след травма, при пареза на крайник, продължително стоене с висящи крака, хронична венозна болест и др.