МБАЛ „Токуда Болница София” стартира дарителска кампания за д-р Петър Константинов - виден български ощественик и баща на кардиолога от Токуда д-р Константин Стоянов

Д-р Петър Константинов, основател и председател на сдружение "Мати Болгария", е в критично състояние в нюйоркския спешен център "Елмхърст". 82-годишният лекар е с остър респираторен дистрес синдром - шок на белия дроб, и е на изкуствена белодробна вентилация - командно дишане.

Близките на Константинов търсят начин при първа възможност да бъде върнат в България, защото състоянието му не се подобрява в момента, а дори има информация за неговото влошаване.

Синът на д-р Петър Константинов –д-р Константин Стоянов, кардиолог в МБАЛ „Токуда Болница София” заедно с целия екип на Токуда болница стартират дарителска кампания за набиране на средства, за да приберем бащата на нашия колега и виден общественик, отдал сьрцето и душата си на България. 

За да можем да го върнем при нас и да продължим лечението му в България е  необходим специално оборудван самолет. Институциите, от които зависи това, типично по български си прехвърлят топката и действат прекалено мудно.

Цената за организирането на такъв въздушен медицински превоз надхвърля 90 000 лева.

За вички желаещи да помогнат ще бъде поставена дарителска кутия в отделението по Кардиология в Токуда и лицето за контакт е Веселина Енева тел.: 0884 993 136

Кой е д-р Петър Константинов

Константинов заминал за Детройт през Ню Йорк на 7 февруари. Целта на пътуването му била да представи най-новия си роман "Разпятието" пред българи в САЩ и Мексико. Ден след завръщането си от Мексико се почувствал зле и започнал да вдига температура. Няколко дни поред опитвал да се лекува сам, но като не се справил, българска лекарка, която живее там, му предписала еритран. Това също не му помогнало.

На 21 февруари Петър Константинов имал билет за връщане в България. В самолета от Детройт към Ню Йорк обаче му прилошало и не могъл да продължи. Стюардесите преценили, че състоянието му е тежко, и от летището бил закаран в спешния център "Елмхърст" в Куинс, Ню Йорк. Едва след няколко дни близките му получили обаждане от болницата, че Константинов е в критично състояние с респираторен дистрес синдром /остър шок на белия дроб/.

Консулството на България в Ню Йорк потвърдили, че д-р Константинов е в спешния център "Елмхърст"но всичките опити на близките да получат по-подробна информация останали напразни. Близо седмица те се опитвали да разберат какъв е стандартният ред за прибиране на пациент от чужбина. Оказва се че има самолет, който може да се оборудва със специална апаратура. Излитането му може да бъде наредено само от премиера. Транспортирането с този самолет би струвало над 90 000 лева.

Д-р Петър Константинов е роден през 1 август 1928 г. в Казанлък. Завършва медицина и политическа икономия. На 5 декември 1989 г. основава и става председател на Общонародното сдружение "Мати Болгария". Председател е и на Националния комитет за защита правата на българите извън сегашните граници на България.

Петър Константинов е автор на над тридесет книги, романи, повести, сборници, разкази, художествена публицистика и изкуствознание.

Има над 200 научни труда в областта на медицината, изкуството, политическата икономия и историята и над 2000 публикации в периодичния печат. По-известни негови книги са "Предание от изчезналия град", "Хаджи Адем", "Черкезките хълмове", трилогията "Синият аметист", която включва романите "Изгревът", "Прощаване с пролетта" и "Разпятието", "История на България с премълчавани исторически факти".