Лекарите ще ползват мастна тъкан от корема и бедрата

Стволови клетки възстановяват бюста

Апарат чудо ще укрепва миокарда след инфаркт

 


Доц. Евстатиев извършва пластична операция в Токуда.
Апарат чудо ще помага да бъде възстановен бюстът на жени, чиято форма е била нарушена при операция на гърдата заради бучка. Болница "Токуда" вече разполага с американската техника и тя съвсем скоро ще влезе в употреба. Апаратът отделя от богатата на стволови клетки мастна тъкан на пациентките, след което в рамките на същата операция се получава концентрат за инжектиране в гърдата, която се нуждае от корекция. Това ще даде възможност на организма да използва собствения си ресурс за самовъзстановяване, обясни за "Стандарт" доц. Димитър Евстатиев, шеф на Клиниката по пластично-възстановителна, естетична и лицево-челюстна хирургия в японската болница.  

Той уточни, че от приблизително 400 милилитра мастна тъкан се отделят около 40 мл стволов концентрат, който ще се инжектира в гърдата на пациентката. Мастната тъкан ще се добива с липосукция от корема, седалището или бедрата. Такива корекции вече се правят в Страната на изгряващото слънце, уточни специалистът и анонсира предстоящото стартиране на клинично проучване за авангардния метод. В момента корекцията на гърди става с реконструктивна операция, която се заплаща от здравната каса в размер на 554 лв. Тези пари не могат да покрият само упойката, отбеляза доц. Евстатиев. В клиниката за такива операции идвали жени от цялата страна.   

Методът за лечение със стволови клетки, добити от мастна тъкан и инжектирани веднага, ще се използва и в други медицински специалности. Например, пак в "Токуда", е одобрено започването на клинични изпитвания на метод, който да елиминира последствията от претърпян инфаркт. Голямата надежда е възстановяването на увредения сърдечен мускул вследствие на запушена артерия. Подобна интервенция ще бъде без аналог в България.
Запазването на качеството на живот най-вече на мъжете в активна възраст и предотвратяването на инвалидизация е от полза не само за пациента и близките му, но и за цялото ни общество.
Когато извършваме липосукция или друга пластична интервенция, поставяме модерни обезболяващи не само преди интервенцията, но и след нея, обясни доц. Евстатиев.
Целта е пациентите да не усетят почти никаква болка. Има хора с различен праг на болката, някои не усещат нищо, а за други разкрасяването е болезнено, изтъкна специалистът. Интервенциите се извършват от опитен оператор, който работи с един или двама асистенти, анестезиолог, анестезиологична и операционна сестра. Винаги има възможност да се ползват лекари с различни специалности като консултанти.