Приблизително 30 на сто от децата у нас развиват някаква алергия. Най-често срещани са алергичните реакции към мокри кърпички и почистващи препарати, съобщи на пресконференция детският дерматолог и началник на Клиниката по Дерматология в Токуда Болница София д-р Здравка Демерджиева. Според нея световните специалисти вече не намират за толкова опасни домашните любимци.

Поводът за пресконференцията е, че за седми пореден път ще бъде проведена национална кампания за диагностика и профилактика на кожните алергични заболявания. От 30 ноември до 4 декември „Токуда болница“, университетските кожни клиники в София, Пловдив, Стара Загора и Плевен и Кожна амбулатория в Русе ще отворят врати за безплатни прегледи и тестуване. Организатори са секцията по дерматоалергология към Българското дерматологично дружество и Европейската инициатива за превенция на професионалните кожни болести (EPOS).

Други често срещани причинители на кожни алергии са парфюми, сапуни, битова химия, прах за пране. Последните мнения, споделяни от специалисти са, че децата не трябва да живеят в стерилна среда, поддържана основно чрез битова химия. Очаква се през 2050 г. всяко второ дете, родено в индустриален град, да бъде с атопичен дерматит, каза доц. д-р Развигор Дърленски от болница "Токуда". 

Никел, хром и кобалт са най-често срещаните алергени у нас, като България напълно потвърждава тази ясно изразена европейска и световна тенденция от последните години. Това съобщи доц. Жана Казанджиева, председател на секцията по дерматоалергология към Българското дерматологично дружество.

В света все повече се обръща внимание на продукти и предмети от всекидневието, за които преди дори не се е допускало, че може да причиняват алергия. Такива на първо място са навлезлите в последните години електронни цигари, но така също и рамките за очила, предпазните колани в колите и щипките за мигли, посочиха дерматолози.

25% от хората у нас са с контактен дерматит, след него по честота се нареждат атопичният дерматит и ортикарията. 25% имат алергия към никел, 11,7% към кобалт, а 6,1% показват положителна реакция към хром, цитира данни от проучване на българските дерматолози доц. Казанджиева. При жените зачестяват тежките контактни дерматити около очите, сериозно нарастване се наблюдава и при двата пола по отношение алергиите към медицински импланти. Не по-малко според специалистите са и всекидневно употребявани продукти, като парфюми и кремове и особено престоялата бяла козметика в отворени кутии, защото тя отделя оксидирани терпени, които са силен алерген, допълниха дерматолозите.

Записването за прегледи в Токуда е на тел: 02/4034933

  

 

Свързани отделения