Авангардна за България операция извършиха уролозите на МБАЛ „Токуда Болница София”. Те отстраниха по безкръвен път бъбрек с карцином на мъж на 56 г. За първи път такава операция се извършва в частна болница у нас.


„Тази операция е изключително иновативна за нашата държава. Прилага се рутинно в чужбина, но у нас до този момент има само няколко единични случая, в които лапароскопски се отсранява бъбрек с карцином”, съобщи д-р Калоян Давидов – началник на отделнието по Урология на МБАЛ „Токуда Болница София”. Той добави че операцията е продължила малко над 3 часа и е завършила успешно. Пациентът е изписан на третият ден и в момента се възстановява в домашни условия.


Операцията е минимално инвазивна, което означава, че през 4 малки отвора се достига до увредения орган, спира се кръвообращението му и се отстраняват засегнатите от злокачественото заболяване бъбрек и прилежащи тъкани.


Оперативната интервенция протича с минимална загуба на кръв и е изключително щадяща за пациента. Възстановяването е кратко поради малката травма от хирургичните разрези. Това скъсява наполовина престоя в болнични условия и осигурява възможност на пациента да се върне към нормалния си ритъм на живот веднага след изписването.


Отделението по урология на Токуда Болница София е едно от водещите отделения в страната. В него успешно се прилагат най-авангардните ендоскопски методи на лечение, реконструктивна урология,  лазерно лечение на простатен аденом  и ултразвуково разбиване на камъни в бъбреците. Извършват се онкохирургични операции с голяма сложност. Акцент е  развитието  на детска урология.