За първи път в България гръдни и общи хирурзи изцяло минимално инвазивно изградиха нов хранопровод след отстраняване на огромен тумор на езофагус и стомах 

73 г. мъж се възстанови успешно в Аджибадем Сити Клиник Болница Токуда след сложна изцяло видеоасистирана операция за отстраняване на тумор на прехода между хранопровода и стомаха. Интервенцията се извършва за първи път в България и представлява единствен шанс за пациента, който страда от злокачествено образувание и няколко съпътстващи заболявания като аортна високостепенна клапна стеноза, белодробна тромбоемболия и вторична анемия. 

Пациентът постъпва с оплаквания като невъзможност за преглъщане и хранене и загуба на тегло от 20 кг за месец. Гастроентеролозите в Токуда откриват туморa, които е локално авансирал и  пречи на нормалната храносмилателна дейност на пациента. Операцията е възможна, но множеството съпътстващи заболявания затрудняват извършването на голяма по обем отворена хирургия. След мултидисциплинарно обсъждане д-р Цветан Минчев, началник на Гръдна хирургия и д-р Веселин Маринов, началник на Лапароскопска хирургия в Токуда решават да извършат комбинирана лапароскопска и торакоскопска операция, до този момент неосъществявана в България. 

 „Отстранихме част от хранопровода и стомаха през няколко малки отвора съответно в гръдния кош и корема и изградихме нов преход между тези два органа на храносмилателната система в торакса. Всичко това се случи без отваряне на гръдната стена и без разрези на корема”,  обяснява подробности за сложната хирургическа намеса д-р Минчев. 

Той допълва, че операцията е изключително сложна в технически план, която обаче е много щадяща и дава отлични резултати за пациента. Изцяло видеоасистираната хирургия позволи на пациента да се храни през устата още на 4-тия ден след операцията и на 7-мия да бъде изписан. 

„Най-ценното в случая е мултидисциплинарният подход и отличната колаборация между екипите, практикуващи миниинвазивни техники. Само минимално-инвазивните подходи, които използвахме, дават шансове на болни с толкова широка придружаваща патология”, добавя д-р Маринов. 

Благодарение на мултидисциплинарните екипи хирурзи и виртуозните щадящи подходи, които използват, пациентът е изписан и се възстановява при своите близки.