Медицинските сестри Джемиле Билюкбашиева и Красимира Георгиева от Клиниката по Чернодробно-жлъчна, панкреатична и обща хирургия и мед. сестра Гергана Тунчева от операционния блок подготвиха и презентираха доклади на сестринската сесия по време на Националната конференция по хирургия

За първи път паралелно с Националната конференция по хирургия във Факултета по фармация при МУ-Плевен се проведе сестринска сесия за специалисти по здравни грижи на тема „Съвременни тенденции в хирургичните грижи“, на която с доклади се включиха три сестри от Болница Токуда.

Главната мед. сестра на УМБАЛ „Д-р Г. Странски”  Ивайла Петкова, която е сред инициаторите на събитието, даде висока оценка за труда и представянето на сестрите от Болница Токуда като специално поздрави сестра Билюкбашиева, която бе сред най-младите участници във форума.

М.с. Джемиле Билюкбашиева изнесе доклад на тема “Специфика на сестринските грижи след миниинвазивни и конвенционални интервенции по повод на колоректален карцином”. В нейната презентация е включен сравнителен анализ на възстановяването и положените сестрински грижи при 200 пациенти от Клиниката по Чернодробно-жлъчна, панкреатична и обща хирургия, половината от които са оперирани минимално инвазивно, а другата половина - с отворена операция.

“Анализът показа по-бързо и ефективно възстановяване при миниинвазивните интервенции, които са препоръчителни в индицираните случаи”, сподели сестра Билюкбашиева. “Много съм благодарна за подкрепата и препоръките от ст.м.с. Икономова и проф. Драганов, които ме насочиха към този изключително полезен форум.”, споделя тя. По думите ѝ събитието ѝ е дало възможност да обмени опит и да обогати познанията си. “За презентацията искам да благодаря и за помощта колежката ми м.с. Сузана Миткова”, сподели с. Билюкбашиева. “Сестра съм в Болница Токуда от 3 години и се чувствам перфектно тук. Целият екип ме прие добре и се чувствам страхотно. Имам възможност всеки ден да се уча от проф. Драганов, от ст.м.с. Икономова и от всички лекари и сестри в Клиниката, които са изключително добри и отзивчиви. Харесва ми това, че между лекари и сестри няма дистанция.”, допълни още тя.

М.с. Красимира Георгиева от Клиниката по Чернодробно-жлъчна, панкреатична и обща хирургия презентира темата “Мониторинг на пациенти след дуоденохемипанкреатектомия - роля на медицинската сестра”. Тя разгледа сестринските грижи при 150 пациенти след такава операция, включително обучение на тях и близките им, необходимост и поддръжка на дренажа и др. “Операцията се прави на малко места в България и тук в Клиниката имаме сериозен опит”, сподели сестра Георгиева. “Хубаво е да има такива форуми, на които колеги от цялата страна обменяме опит. Това са специфични тежки операции и темите бяха много интересни”, допълни тя.

“Подкрепата на проф. Драганов и на ст. с. Икономова е много важна за нас. Проф. Драганов винаги ни мотивира да участваме на такива форуми. Той и лекарите от Клиниката присъстваха и ни подкрепяха на презентациите, което е много важно за нас като отношение”, разказа още тя. “При нас се извършват най-много такива операции и е важно атмосферата да е мотивираща, защото всичко се дължи на екипната работа. Сестрите и лекарите сме взаимосвързани и си помагаме в работата и извън нея. Грижим се заедно не само за физическото, а и за психическото състояние на пациента - да възстановим и неговия дух. Това е екипна работа и връзката лекар-сестра е много важна”, сподели сестра Георгиева.

“За мен е чест, че тези две момичета са част от нашия екип”, сподели Таня Икономова, старша медицинска сестра на Клиниката по Чернодробно-жлъчна, панкреатична и обща хирургия и допълни - “Те са с невероятни качества и умения. Пациентите ни много ги обичат, защото са отговорни, но и весели, с чувство за хумор. Това е рядкост при тези тежки случаи, а една усмивка значи много за пациента. Много съм горда с тях. Те много работят, доказаха се - със страхотна отговорност подходиха към темите, които изискваха сериозна подготовка. Всички на форума са много впечатлени от представянето им”. Ст. с. Икономова подчерта колко са важни отношенията в Клиниката и в колко мотивираща среда работят всички. “Аз се гордея с всички сестри в екипа. Всяка е различна, всяка има собствена индивидуалност”, каза тя. “Искам специално да благодаря на проф. Драганов и на останалите лекари тук за подкрепата и отношението. Не мога да опиша колко много значат за мен обичта и уважението на колегите ми”, споделя тя.

Операционна м.с. Гергана Тунчева представи доклад в съавторство със ст.м.с. Силва Тодорова и м.с. Гергана Кленовска, чийто фокус бе споделяне на началния опит при стартиране на програмата за роботизирани и робот-асистирани коремни хирургични интервенции.

“Технологиите в медицината се развиват ежедневно, което налага изискването за непрекъснато усъвършенстване и надграждане на квалификацията и уменията. Благодарности на проф. д-р Кирил Драганов за оказаното съдействие и подкрепа да бъдем участници в този форум. Той е мотиватор, вдъхновител, учител, не само професионално, а и в това да бъдем по-човечни с личния пример, който дава”, сподели м.с. Тунчева.

М.с. Гергана Тунчева работи в Болница Токуда от самото ѝ основаване през 2006 г. Тя е отличен професионалист, дейна, със заразяващ ентусиазъм се включва в новостите в света на технологиите при хирургичните интервенции.” сподели м.с. Силва Тодорова и допълни - “Тя е част от екипа за чернодробни трансплантации, част от екипа  стартирал програмата за робот-асистирани коремно-хирургични интервенции. Колега, който с любов, желание и сърце практикува професията и споделя опита си. Колега, с който всеки би се гордял и би желал да има в екипа си.”

Сестринската сесия привлече повече от 50 професионалисти по здравни грижи - хирургични сестри и акушерки, които представиха 25 доклада пред представители на водещите лечебни заведения от цялата страна.