В България над 1 млн. души са засегнати от заболявания на щитовидната жлеза


Токуда Болница София и Ендокринно отделение към Първа вътрешна клиника на японската болница се включват активно в инициативата по отбелязването на Световния тиреоиден ден и Международната тиреоидна седмица. На 23 май в японската болница ще се проведат безплатни прегледи за пациенти, които желаят да прегледат щитовидната си жлеза. Необходимо е записване на тел.: 02/403 4000 и 02/403 4917.

„Над 1 млн. са болните от тиреоидни заболявания в България”, алармира един от водещите ендокринолози в страната проф. д-р Боян Лозанов, дмн,  началник на Клиника по Ендокринология и Нефрология в Токуда Болница София, на пресконференция по повод Световния тиреоиден ден – 25 май. И докато йод-дефицитните болести са почти изкоренени в нашата страна, благодарение на създадените преди години програми, то останалите проблеми остават актуални и имат тенденция за нарастване през последните години. Особена значимост имат автомунните тиреоидни заболявания като тиреоидит на Хашимото и тиреотоксикоза, безплодие, депресия, рак на щитовидната жлеза и др. Като изключително сериозен проблем може да се посочи връзката на тиреоидните заболявания със сърдечно-съдовите и мозъчно-съдовите проблеми – атеросклероза, исхемична болест на сърцето, артериална хипертония, инсулт, неврологични усложнения, които са основна причина за смъртност и инвалидизация.

В световен план заболяванията на щитовидната жлеза засягат над 1.5 млрд. души. Световният тиреоиден ден ще даде
старт и на Международната тиреоидна седмица, която продължава от 25 до 31 май. Инициативите, подети от Международните тиреоидни асоциации, имат за цел да повишат информираността сред обществото за социалните проблеми, свързани с щитовидните заболявания. Те фокусират вниманието върху силната необходимост от програми за обучение и превенция, които да противодействат на застрашаващия все повече хора проблем. Обхватът на аудиторията включва както лекари, така и широката общественост, за да се създаде необходимата публичност относно сложната патология на тези заболявания и тяхното лечение.


Тази година инициативата е насочена към „5-те основни причини да сте информирани за тиреоидните заболявания” – това са рак на щитовидната жлеза, автоимунни заболявания, безплодие, депресия/тревожност и йодно-дефицитни заболявания. Всяко едно от тези заболявания е достатъчна причина пациентите да обърнат внимание на щитовидната си жлеза.

„България отбелязва Световният тиреоиден ден за трети път. Изключително важно за нашата страна е да се изработят целеви програми за превенции и скрининг на тиреодните нарушения за рисковите групи и особено жените в детеродна възраст. По този начин ранната диагностика би могла да предотврати усложненията и да предположи едно адекватно лечение на пациента. Важно е също обучението на специалистите в това направление, особено терапевтите, ендокринолозите и общопрактикуващите лекари в дълбочината на болничната помощ” – посочи още проф. д-р Боян Лозанов.